Menu
Chinese hapjes Xia siu mai dim sum met garnalengehaktvulling en Paksoi-dumpling dim sum
Ingrediënten
- garnalen
Bereiden
Paksoi-dumpling dim sum
250 g bloem voor het witte deeg
1 dl water voor het witte deeg
1/2 theelepel zout voor het witte deeg
25 g reuzel voor het witte deeg
100 g gare spinazie voor het groene deeg
250 g bloem voor het groene deeg
1/2 theelepel zout voor het groene deeg
25 g reuzel voor het groene deeg
1 teen knoflook
olie
700 g varkensgehakt
2 lepels lichte sojasaus
100 g aardappelmeel
200 g paksoi fijngesneden
25 g geraspte gemberwortel
4 theelepels suiker
sesamolie
1 theelepel zout
peper
3 lepels lichte sojasaus voor de saus
1 lepel gembersaus voor de saus
1 theelepel sambal voor de saus
Wit deeg: meng de bloem met het water, zout en reuzel tot een soepel glanzend deeg.
Groen deeg: pureer de gekookte spinazie en wrijf door een zeef. Meng met de bloem, zout en reuzel tot een soepel glanzend deeg.
Vulling: fruit in wat olie de gesnipperde knoflook. Meng het gehakt, sojasaus, aardappelmeel, paksoi, gemberwortel, suiker, enkele druppeltjes sesamolie, zout en peper.
Verdeel het witte deeg in 40 stukjes en rol uit tot cirkels van 6 cm. Vulling erover verdelen.
Groen deeg eveneens in 40 stukjes verdelen en uitrollen tot cirkels van 4 cm. Op vulling leggen en tot blaadje vormen. anden goed op elkaar drukken. Met vork nerven in blaadjes drukken.
Stoom in 6-10 minuten gaar.
Meng voor de saus de ingrediënten.
--
Xia siu mai dim sum met garnalengehaktvulling
1 ei
150 g bloem
240 g garnalen uit blik
250 g rundergehakt
1 eiwit
1,5 dl chinese sojasaus
0,5 lepel medium sherry
3 theelepels sesamolie
1,5 theelepel suiker
zout
peper
5 g verse koriander
2 bosuitjes
2 lepels olie
1 mespunt sambal oelek
4 lepels meel om te bestuiven
In kopje ei loskloppen. Bloem in kom doen en 2/3 deel van ei en 3 volle eetl. koud water erdoor roeren. Ca. 5 min. kneden tot deeg soepel is.
Helft van meel op aanrecht strooien. Deeg hierop nog 5 min. kneden.
Deeg tot rol vormen met doorsnede van ca. 4 cm. en ca. 0.5 uur afgedekt in koelkast laten rusten. Garnalen afgieten en in keukenmachine pureren of heel fijn hakken. Overdoen in kom.
Erdoor mengen: gehakt, eiwit, 2 volle eetl. sojasaus, sherry, 2 th. sesamolie, suiker, zout en peper.
Koriander erboven fijnknippen en erdoor mengen.
Bosuitjes schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden.
Deeg in 40 plakjes snijden. Aanrecht en deegroller bestrooien met rest van meel. Met deegroller deegplakjes tot flinterdunne ronde lapjes uitrollen met doorsnede van 10 cm.
In midden van elk lapje een volle th. gehaktvulling scheppen.
Deeg rond vulling vouwen en aan bovenkant tussen duim en wijsvinger dichtdrukken.
Bosuiringetjes erover verdelen en beetje vastdrukken.
Stoommandje en bord invetten met helft van olie.
Ca 20 dimsums in stoommandje zetten. Rest van dimsums op ingevet bord zetten. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In kommetje rest van sojasaus vermengen met rest van sesamolie en sambal oelek. Over 2 a 3 kleine schaaltjes verdelen.
In stoompan ruim water aan de kook brengen. Mandje erin hangen en dimsums in ca. 10 min. gaarstomen. Dimsums op warme schaal zetten en direct serveren.