'Javaans' gestoofde sucadelappen

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Oosters.

Laatst aangepast: 28-09-2008 | 23 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram sukadelappen met klein randje vet

Bereiden

500 gram sukadelappen met klein randje vet 2 el ketjap Sap van een ½ citroen 1 teentje knoflook 2 kruidnagels of ½ tl kruidnagelpoeder Peper nootmuskaat Vingerlengte verse gember of 2 tl gemberpoeder 60 gram boter 2 dl water 1-1½ bouillonblokje 4 kleine uien Mespuntje suiker Bereiding: Pel de knoflook en snipper deze fijn. Kneus de knoflook, verse gember, of gebruik gemberpoeder, en meng ze met ketjap, citroen- sap, kruidnagel, peper, nootmuskaat. Smeer het vlees hiermee in. Bruin de boter in een braadpan en braad het vlees gedurende 10 minuten aan beide zijden bruin op een middelhoge warmtebron. Pel de uien en snijd ze grof. Los intussen het bouillonblokje op in heet water en schenk dit met de uien en een mespunt suiker bij het vlees. Draai de warmtebron laag en roer de smoor djawa om. Laat het vlees met het deksel op de pan in 60 minuten gaar stoven. Keer het zo nu en dan en voeg, als het vocht te veel indampt, wat heet water toe. Smoor djawa moet in veel saus worden opgediend. Serveer de smoor djawa met witte rijst, atjar, of lange repen verse komkommer en in schijfjes gesneden tomaat. Geef er kroepoek en eventueel sambal oelek bij.

Bronvermelding