Menu
Fantastisch pizzadeeg en heerlijke (snelle) tomatensaus
Ingrediënten
- bloem
Bereiden
- 1 kg sterk wit broodmeel of bloem type 00
of 800 g sterk wit broodmeel of bloem type 00, plus 200 g fijngemalen griesmeel
- 1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
- 2 zakjes van 7 g gedroogde gist
- 1 eetlepel poedersuiker
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 650 ml lauw water
Bereiding:
Zeef de bloem en het zout op een schoon werkoppervlak en maak een holte in het midden. Meng de gist, suiker en olijfolie met het water in een kan en laat enkele minuten staan. Giet daarna in de holte. Gebruik een vork om de bloem beetje bij beetje, van de zijkanten af, te mengen met de vloeistof. Blijf mengen en voeg steeds meer bloem toe. Wanneer er zich een deeg begint te vormen, meng je de rest van de bloem erdoorheen met schone, met bloem bestofte handen. Kneed tot je een glad, veerkrachtig deeg hebt.
Leg de deegbal in een grote, met bloem bestofte schaal en strooi wat bloem over de bovenkant. Dek de schaal af met een vochtige doek en zet ongeveer één uur lang in een warme kamer tot het deeg in omvang verdubbeld is.
Leg het deeg op een met bloem bestoft oppervlak en kneed het een beetje om de lucht eruit te duwen. Dat heet de lucht uit het deeg slaan. Je kunt het onmiddellijk gebruiken of ingepakt in plasticfolie in de koelkast (of diepvriezer) bewaren tot je het nodig hebt. Als je het onmiddellijk gebruikt, verdeel het deeg dan in kleine balletjes, evenveel als het aantal pizza¿s dat je wilt maken. Deze hoeveelheid deeg is genoeg voor zes tot acht middelgrote pizza¿s.
Wat de timing betreft, kun je de pizza¿s beter 15 tot 20 minuten voor je ze wilt bakken uitrollen. Rol ze niet uit om ze daarna enkele uren te laten liggen. Als je op voorhand wilt werken, kun je je deeg het best afgedekt met plasticfolie in de koelkast leggen. Als je het deeg ook al wilt uitrollen, zodat je minder werk hebt wanneer je gasten er zijn, rol het dan grofweg uit tot cirkels met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Leg deze cirkels op een iets groter stuk aluminiumfolie dat ingewreven is met olijfolie en besprenkeld met bloem. Je kunt de pizza¿s dan opstapelen, afdekken met plasticfolie en in de koelkast zetten.
Supersnelle tomatensaus (Pizza)
Voor 500 ml
Ik heb dit recept leren kennen van mijn vriend en mentor Gennaro Contaldo. Het is een fantastische, eenvoudige tomatensaus die je kunt gebruiken op pizza¿s en die ook geweldig is bij pasta of bij vlees of vis ¿ snel, vers, geurig en zoet.
Ingrediënten:
- Olijfolie
- 4 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
-Wat verse basilicumblaadjes, in stukken gescheurd
-3 blikken van 400 g tomaten van goeie kwaliteit
-Zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Zet een grote antikleefpan op het vuur en doe er vier goeie scheuten olijfolie in. Doe de knoflook erin, schud de pan een beetje heen en weer en voeg het basilicum en de tomaten toe wanneer de knoflook kleur begint te krijgen. Gebruik de achterkant van een houten lepel om de tomaten stevig te pletten.
Breng de saus op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur als de saus begint te koken. Giet de saus door een grove zeef in een kom en gebruik je houten lepel om de grotere stukken tomaat erdoorheen te duwen. Gooi het basilicum en de knoflook die in de zeef achterblijven weg, maar schraap wel de lekkere tomatensaus van de achterkant van de zeef in de kom.
Giet de saus weer in de pan en breng aan de kook. Laat dan vijf minuten sudderen op een laag vuurtje om de smaken te concentreren. De saus is klaar wanneer ze de perfecte dikte heeft om uitgesmeerd te worden op een pizza.
Bewaar de saus in een schone bokaal in de koelkast. Ze is ongeveer een week houdbaar. Je kunt ze ook in porties of als ijsblokjes invriezen, zodat je exact de hoeveelheid die je nodig hebt, kunt ontdooien. Maar eerlijk gezegd, deze saus is zo snel klaar dat je die net zo goed kunt maken op het moment dat je die nodig hebt.