Menu
(SOEP) Prei-mosterdsoep met appel
Ingrediënten
- ca. 1200 g verse prei
Bereiden
ca. 1200 g verse prei
2 biologische Elstar-appels
50 g boter
2 tenen knoflook
3 groentenbouillonblokjes
2 bekertjes crème fraîche à 125 ml
5-6 tl. grove mosterd
zout, versgemalen peper
Garnituur:
2 bosuitjes
1 Elstar-appel
(100 g biologisch ontbijtspek)
1 eetl. olijfolie
Voorbereiding (ca. 35 minuten; kan 1/2 dag van te voren):
1. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen (je moet ongeveer 700 g schoongemaakte prei overhouden).
2. Schil 2 appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
3. Verhit de boter in een ruime braadpan en smoor de prei ca. 5 minuten op halfhoog vuur; schep regelmatig even om.
4. Voeg de appel, 1,2 l water, de gepelde knoflookteentjes en de bouillonblokjes toe aan de prei. Breng aan de kook en laat een minuut of 5 zachtjes koken tot de prei en appel zacht zijn.
5. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer zo glad mogelijk.
6. Zet de pan terug op laag vuur en klop met een garde eerst de crème fraîche en vervolgens de mosterd door de soep. Laat de soep een minuutje zachtjes koken en maak naar eigen smaak af met zout en peper. (Laat eventueel afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast).
Bereiding (ca. 10 minuten; 1/2 uur van tevoren):
1. Maak de bosuitjes schoon en snijd het groen in dunne ringetjes.
2. (Snijd het ontbijtspek, als je het gebruikt, fijn of in dunne reepjes.)
3. Schil de derde appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes (= ¿en brunoise').
4. Verhit de olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
5. (Bak het spek krokant. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.)
6. Bak de appelblokjes al omscheppend op hoog vuur iets bruin en zacht in de hete olijfolie (met spekvet).
7. Verwarm de soep zonodig opnieuw, maar laat hem niet meer koken. Schep de soep in kommen of borden en strooi er wat bosuitjes, appelstukjes en eventueel spek overheen.