(Aanrader) Gorgonzolataart met parmaham en peren, heel lekker

Hartige Taarten, Buffet, 8 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 480 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2½ dl slagroom

Bereiden

2½ dl slagroom 200 g gorgonzola ½ el verse tijm vers gemalen zwarte peper 3 rijpe handperen citroensap 6 plakjes (roomboter) bladerdeeg, ontdooid 4 eieren 100 g parmaham olijfolie 1 grote quichevorm, Ø 28-30 cm Bereiden: Verwarm de oven voor op 200OC. Verwarm de slagroom en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten. Voeg de tijm en peper naar smaak toe en laat de saus iets afkoelen. Schil de peren, snij ze in acht parten en verwijder de klokhuizen. Besprenkel de parten met wat citroensap. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een grote ronde lap, 3-4 cm groter dan de bakvorm. Vet de vorm in en bekleed hem met het deeg. Druk het deeg langs de rand goed aan en snij overtollig deeg langs de bovenrand weg. Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus in de taartbodem. Leg de peren met de bolle kant naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de repen ham erover. Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal verse peper over. Bak de gorgonzolataart op één richel onder het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar. Serveer de taart lauwwarm. Tips: Je kunt de taart van tevoren maken en opwarmen op 175OC in ongeveer 15 minuten. Je zult merken dat als je een iets hogere vorm gebruikt met een iets kleinere diameter, de peren een eigen leven gaan leiden in de taart. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Bronvermelding