Biofrietjes, lekkere frietjes van (echte) ecologische aardappeltjes, gekruid, ecologisch verantwoord en veel lekkerderder dan voorbewerkte diepvriesbintjespatat

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 23 minuten,

Laatst aangepast: 26-02-2011 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 12 ecologische aardappels (hardkokend)
  • 1 1/2 liter zonnebloemolie (ecologisch)
  • strooibus zout (jozo is goed)
  • pittige paprikapoeder (potje)
  • kerriepoeder (potje)

Bereiden

Ik heb wel een elektrische friteuse maar ik gebruik hem nooit want er moet zoveel olie in... In mijn ouderwetse gietijzeren pan gaat het net zo goed met minder olie. Zorg altijd wel verse olie te hebben (zodra je frutseltjes ziet eerst olie wegdoen, pan wassen en drogen en dan nieuwe olie in doen. Anderhalve liter zonnebloem is eigenijk vaak al genoeg want je gaat natuurlijk dubbel bakken. Ze de pan met olie op groot vuur. Jas ondertussen de ecootjes (pitjes en spruitjes verwijderen en schillen). Ik ga uit van 12 voor 4 personen want de aardappel is tegenwoordig wat kleiner dan hij vroeger was. Meer mag ook maar dan moet je in meer delen frituren en heb je misschien een extra bord nodig. Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes van 1 cm dik en door de helft, dan krijg je partjes. Of snijd ze overdwars en dan de helften in reepjes van 1 cm (soort vlaamse frietjes krijg je dan). Als de olie heet genoeg is (ik voel met mijn hand tot 5 cm boven de olie, als de gevoelstemperatuur zo is dat mijn hand niet dieper wil is het goed. De hitte moet zodanig zijn dat er nog GEEN WALM over de pan verschijnt maar de olie niet meer pruttelt en zachtjes gaat golven. Met de schuimspaan de aardappelpartjes voorzichtig in de pan laten glijden. Als het totaal niet bruist is de olie duidelijk nog te koud, als de olie enorm gaat bruisen is de olie te heet [ zet dan vuur even weer wat lager tot afgekoeld en begin opnieuw, wel het "mislukte" schijfje eruit halen. Op zeker moment krijg je er de slag van te pakken, heus). En anders gebruik je voortaan maar een milieu onvriendelijk elektrisch geval met veel te veel ongebruikte olie erin. We gaan er van uit dat het helemaal goed gaat. Voorzichtig schuif je dus met de schuimspaan de rauwe aardappelpartjes in de olie, schep voor schep. Je ziet dat de pan bruist (als te vol dan bruist het erover heen, ook daarom niet teveel olie in de pan doen). Schepje voor schepje, even laten uitbruisen, volgend schepje. Even wachten tot olie wat bijtrekt, dan met de schuimspaan husselen. Soms gaan de (natte) aardappelen aan elkaar plakken, dat moet niet. Met husselen maak je dit los en komt de hete olie overal. Na 15 minuten fituren de ecofrietjes uit de pan halen en laten uitlekken in de gaatjespan, vuur mag je aan houden, restant water bruist weg. Als restant water weggebruist is en de gebakken frietjes iets zijn afgekoeld weer 1 minuutje frituren, je ziet het goudbruin worden, gelijk er weer uit en in de gaatjespan uitlekken. Vuur uit. De frietjes in de gaatjespan bestrooien met zout uit de strooibus, met paprikapoeder en met kerrie. Even op en neer schudden met de gaatjespan en opscheppen maar. Lekker, met (becel)dressing of mayonaise met omega. En veel gezonder dan gangbaar.

Materialen

Gietijzeren pan (pan die je speciaal voor frituren gebruikt) zonder deksel, metalen schuimspaan (grote platte leel met gaatjes dus), en uitlekpan met gaatjes (je kan er de pastapan voor gebruiken).

Bronvermelding