Allerlekkerste gehaktballen van mijn 87-jarige schoonmoeder gebaseerd op mijn ketjapbiefstuk met de lekkerste andijviestamppot ooit - lekker gekruid, vetarm en weinig zout

Anders, Hoofdgerecht, 1 personen, Wereldkeuken.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 22 keer bewaard

Ingrediënten

  • 250 gram mager rundergehakt
  • 1 thelepel laos (poeder, potje)
  • 1 thelepel djinten (poeder, potje)
  • 1 blaadje limoenblad (djeroek poeroet) gedroogd
  • 1 blaadje salamblad (gedroogd)
  • 1/3 theelepel trassiepoeder, dus beetje maar (bevat zout)
  • 1 volle theelepel sambal badjak (pot koningsvogel met minder zout)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis (bevat zout)
  • 1 eetlepel becel dieetolie of zonnebloemolie (bevat goede vet
  • 20 gram becel bak en braad margarine (bevat goede vet)
  • 1 a 2 volkoren beschuiten (zit klein beetje zout i)
  • 1 a 2 sjalotjes of 1 kleine ui (dan wel eco z.m.)
  • 2 teentjes knoflook
  • EN VOOR DE STAMPPOT:
  • 2 a 3 middelgrote aardappels (eco natuurlijk) liefst de rode
  • 1/2 zak andijvie, reeds schoongemaakt en gesneden (pak AH)
  • 1 scheutje magere melk (0 % vet, z.m. calcium verrijkt)

Bereiden

Schil en snijd de aardappelen. Was ze en zet ze op in een pan net onder water en zonder zout. Kook ze (ongeveer 20 min.). Maak ondertussen het gehakt aan net als de biefstukmarinade. Dus met dezelfde boemboes erin. Pel de sjalotjes of de ui en snijd heel fijn. Leg op de gehakt in de kom. Pel de knoflooktenen en snijd heel fijn (of plet ze fijn in vijzel). Verkruimel de droge blaadjes (salam en poeroet) in de vijzel (nerf van de blaadjes verwijderen) Vervolgens vijzel: voeg laos en djinten toe, de sambal badjak (die van Koningsvogel, grote pot bij AH is minder zout dan die van Conimex of Improba), de suiker, het snufje trassiepoeder, een lepel zonnebloemolie en een eetlepel ketjap manis en vijzel dit tot een kruidig boemboepapje. Boemboepapje aan gehakt met ui in mengkom toevoegen en kneden. Beschuit erover verpulveren om mengsel weer wat steviger te maken. Ballen van draaien - en een beeetje overhouden en apart houden(een kleine 50 gram) voor in de stamppot (rauw, in plaats van spek want dat is te vet en te zout en daar doe we niet aan). Gehaktballen bakken in koekenpan met becel bak en braad op niet te hoog vuur gaar laten worden, steeds omdraaien). Terwijl de gehaktballen nog pruttelen in de pan de aardappels (gaar na 20 minuten) afgieten en stampen met een scheutje magere melk en de helft van de kleine zak andijvie. Hierdoor ook het restje van de gekruide rauwe gehakt doen en enige minuten laten garen in de stamppot (die kleine stukjes gehakt zijn snel gaar in de hete stamp daar hoef je niet bang voor te zijn). Andijviestamp eten met gehaktbal(len) - en lekker de laatste gehaktbal tot morgen bewaren voor op brood bij de lunch. Zoooo lekkerrr !!

Materialen

Groentenpan voor de aardappels, koekenpan met deksel of braadpannetje voor de gehaktballen en kom om het gehakt in aan te maken, vijzel voor de kruiderij. Mijn schoomoeder is al bijna 88 jaar en kreeg rond haar 80ste een hartinfarct. Sindsdien letten wij bij de boodschappen en menu's op zoutarm, vetarm - maar wel lekker natuurlijk want zo haal je de 100 wel met plezier !! Ze heeft haar hele jeugd in Indië gewoond dus houdt wel van boemboe (kruiden) in de maaltijd. Als je dan moet eten met mate, laat het dan elke keer een feest zijn. Zij belde me enthousiast van de week dat ze mijn biefstukboemboe in dit recept had verwerkt en nog nooit zulke lekkere stamppot andijvie met gehaktballen had gegeten. Echt om te onthouden.

Bronvermelding