Menu
(DIP)SAUS: Fritesaus, voor wie zelfgemaakte mayonaise te vet vindt en kant-en-klare fritesaus te chemisch
Ingrediënten
- 1 eetlepel citroensap of witte (wijn)azijn
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 2 eidooiers
- 2 deciliter plantaardige olie
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel maizena
- 1/2 theelepel druivensuiker
Bereiden
Laat alle ingrediënten op kamertempratuur komen;
Breng 250 mililiter water aan de kook met 1/2 eetlepel citroensap of witte (wijn)azijn, 1 theelepel mosterd, 1/2 theelepel zout en een 1/4 theelepel peper;
Meng de bloem en de maizena met 2 eetlepels koud water in een schaaltje, bakje of kommetjes en voeg (goed roeren met de garde) toe aan de kokende inhoud;
Laat circa 8 minuten doorkoken, blijf af en toe roeren (of laat je partner of kind dat doen :-));
Klop met de mixer in een hoge kom de eidooiers los met de rest van de mosterd, citroensap of azijn, peper en zout;
Zet de pan met 'gebonden water' in een bak met ijskoud water om snel af te koelen (blijf weer af en toe roeren om een vel te voorkomen) en voeg de druivensuiker toe;
Voeg met een dun straaltje de olie bij het eidooiermengsel en blijf goed kloppen;
Doe de mayonaise over in het pannetje, zodra de kleur begint te veranderen (van gelig naar wit) en mix beide sauzen goed door elkaar totdat er een gebonden witte saus is ontstaan.
De fritesaus kan nu gebruik worden als basis voor andere sauzen en gerechten (zoals knoflooksaus, cocktailsaus, kerriesaus of Hollandse ijsbergsalade en aardappelsalade, die elders in de kookschrift te vinden zijn), gebruikt worden bij patat en vlees. In een afgesloten glazen pot is de fritesaus circa 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Materialen
kleine pan, klein schaaltje, bakje of kommetje, maatbeker en -lepel, garde, (staaf)mixer, hoge kom