Menu
5 Maal Spitskoolsalade
Ingrediënten
- spitskool
Bereiden
Spitskoolsalade met avocado en sinasappel
Spitskool (kijk ook eens of je een rode kunt krijgen bij een gespecialiseerde groentewinkel).
Partjes Sinaasappel
Avocadostukjes
Dressing:
Olijfolie
Sinaasappelsap
Balsamico-azijn
Grove mosterd
peper en zout naar smaak
Rode spitskool is prima te gebruiken voor salades, vooral niet koken want verliest hij zijn rode kleur. Snijd de stronk in vieren en snijd de stronk eruit. Snij of schaaf de kwarten in ragdunne reepjes. Meng de ingredienten van de dressing door elkaar en schep deze door de ragdunne reepjes. Laat de kool op een koele plaats in ca. 1 uur zacht worden en op smaak komen. Schep de partjes sinaasappel en de stukjes avocado erdoor.
serveertips Lekker met dikke (belgische) frieten.
--
Spitskool salade met Chorizo
1 spitskooltje (1,5 pond) - 2 hardgekookte eieren - 100 gram chorizo in blokjes - 1 augurk - 6 eetlepels olijfolie - 3 eetlepels azijn - 1 eetlepel mosterd - 1 eetlepel verse peperkorrels (potje)- zout - 2 sjalotjes - 1 plat Turks brood of stokbrood.
Snij kool in reepjes. Maak sausje van olie, azijn, zout peper en mosterd. Snipper uitje erdoor en meng het in een kom met de kool en de chorizo. Garneer met ei en augurk. Verwarm brood in de oven en geef er bijvoorbeeld kruidenboter bij.
--
Salade met spitskool en kerriesaus
1 rode paprika,1/4 spitskool,1/2 l. kokend water,4 perziken,bl.mais.Voor de saus:3 eetl. kerriesaus,2 eetl. yoghurt,1 eetl. perziksap,250gr.hamblokjes,seroendeng.
Paprika wassen.Schoonmaken,fijnsnijden.Kool fijnsnijden.Perziken in stukjes snijden(sap bewaren)Ham in blokjes snijden.Water koken.Mais uit laten lekken.
bereidingswijze De paprika en de kool in een vergiet doen,daarop het kokend water gieten.Een sausje maken van de ingredienten.De paprika,kool,mais,stukjes perzik en de ham in een kom doen.De saus erover en goed mengen.Net voor het serveren de seroendeng erover strooien.
--
spitskoolsalade met paprika
150 g spitskool, in smalle reepjes gesneden
½ paprika, in reepjes gesneden
1 of 2 tomaten, in stukjes gesneden
1 stengeluitje, in fijne ringen gesneden
evt. 1 stengel bosknoflook, fijngesneden
100 g mozzarella of schapenkaas, in stukjes
een aantal gekruide olijven
1 eetl. pijnboompitten, licht geroosterd
Dressing:
Een scheutje olijfolie
scheutje sinaasappelsap en/of citroensap
1 theel. pesto of 1 theel. mosterd
peper en zout
een paar blaadjes dragon, peterselie of basilicum, fijngeknipt
Bereidingswijze: Meng de spitskool, paprika, tomaat, stengelui, evt. bosknoflook en olijven door elkaar. Klop de dressing en schep deze door de salade. Laat de dressing minimaal een kwartier intrekken. Schep de stukjes kaas en de pijnboompitten er door en serveer.
--
Spitskoolsalade met kaas
500g spitskool
1 ui
200g oude kaas
6 eetlepels olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
2 eetlepels gehakte koriander
6 eetlepels koffieroom
zout
3 eetlepels citroensap
Maak de spitskool schoon en snijdt hem in hele dunne reepjes. Maak de ui schoon en snijdt deze in halve ringen. Snijdt de kaas in piep kleine blokjes. Roer in een slakom de olie, kerriepoeder, koffieroom, en kerriepoeder door elkaar en schep hier de koolreepjes en uiringen door. Laat dit 10 minuten intrekken. Schep er dan de blokjes kaas, koriander en citroensap door.