(AANBEVOLEN) De allerallerlekkerste Mexicaanse bonenovenschotel ooit gemaakt, ons favoriete familierecept, zoooo lekker

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Mexicaans.
Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 06-12-2017 | 87 keer bewaard

Ingrediënten

  • 600 gram mager rundergehakt
  • 2 stuks rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 zak "stoplicht" paprika, rood, groen, geel
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 3 blikken kidneybonen (totaal 750 gram uitlekgewicht)
  • 1 blik crispy maiskorrels (uitlekgewicht ca. 285 gram)
  • 1à2 theelepels chilipoeder (meer als je van pittig houdt)
  • 1 theelepel pikante paprikapoeder
  • 0,5 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel peterselie (gedroogd)
  • versgemalen vier seizoenenpeper, naar smaak
  • 125 ml zure room
  • 1 zak geraspte pittige kaas (euroshop ah)
  • 1 bakje verse koriander (à 15 gram)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 zak tortillachips (neutraal)

Bereiden

Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Verhit de zonnebloemolie in een flinke hapjes of braadpan. Bak het rundergehakt hierin rul en bruin. Bak de gesnipperde ui en knoflook een paar minuten mee, voeg dan de paprikablokjes toe, bak deze al goed roerend door het gehaktmengsel gedurende 2 minuten mee. Kruid dit mengsel met de versgemalen 4 seizoenpeper, chilipoeder, korianderpoeder, pikante paprikapoeder en gedroogde peterselie. Voeg het blikje tomatenblokjes toe. Roer goed door en laat e.e.a. minstens 10 minuten sudderen. Doe de inhoud van de blikken kidneybonen en maiskorrels in een grote zeef. Spoel dit alles heel goed af (zo verwijder je veel zout!!!) en laat uitlekken. Voeg de bonen en mais toe aan het gehakt/groentemengsel. Roer alles voorzichtig door en laat even doorverwarmen. Proef en voeg naar smaak nog wat extra chili of paprikapoeder toe als je van pittig houdt. Verwarm de oven voor op 200 graden/heteluchtoven 180 graden. Pluk ondertussen de blaadjes van de takjes koriander, was ze en laat goed uitlekken (bijvoorbeeld op keukenpapier) en snijd of knip fijn. Voor het vullen van de ovenschaal ga je als volgt te werk. Stort ongeveer de helft van de bonenschotel in een ovenschaal. Verkruimel een/derde van de zak tortillachips erover, smeer er de helft van de zure room over, bestrooi met de helft van de verse koriander en een/derde van de geraspte kaas. Vervolgens de rest van de bonenschotel, zure room en koriander. Bedek dit alles met de rest van de tortillachips, laat ze nu wel heel! Strooi de rest van de geraspte kaas erover en nog een beetje paprikapoeder voor de kleur. Laat de schotel zo'n 10 minuten gratineren in de oven totdat de kaas gesmolten is. Lekker met een fruitsalade van mango, ananas, appel en druiven.

Materialen

grote ovenschaal

Bronvermelding