Rijst, gekookte witte, wilde of zilvervlies (met een mooie droge korrel en zonder afgieten) met rijstkoker of magnetron

Rijst, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.
Wachten: 5 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 27-05-2012 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • rijst (zie bereiding voor hoeveelheden)

Bereiden

RIJSTKOKER O.I.D.: Doe de rijst met water of bouillon in rijstkoker of ander kookmiddel; Gebruik bij witte rijst een verhouding van 1 op 1 en bij zilvervlies- of wilde rijst een verhouding van 1 - 1,5. Zet de warmtebron aan en laat gedurende 15 minuten bij witte rijst en 28 minuten bij wilde-/zilvervliesrijst verwarmen. Zet daarna de warmtebron uit en laat nog 5 minuten staan met de deksel erop. Roer door en laat de deksel eraf. Serveer de rijst direct of verwerk in een gerecht (bijvoorbeeld nasi). De kooktijd neemt toe bij grotere hoeveelheden, de verhouding rijst/water blijft gelijk. Houdt de volgende vuistregel aan: 220 gram witte rijst, 250 militer water, 15 minuten; 440 gram witte rijst, 5 deciliter water, 18 minuten; 660 gram witte rijst, 750 mililiter water, 22 minuten. 220 gram wilde of zilvervliesrijst, 375 mililiter water, 28 minuten; 440 gram wilde of zilvervliesrijst, 750 mililiter water, 38 minuten; 660 gram wilde of zilvervliesrijst, 1125 mililiter water, 42 minuten. MAGNETRON: Doe in een hoge magnetronbestendige kom met deksel 1 mok (circa 220 gram) rijst en 2 mokken (5 deciliter) water of bouillon. Verhit gedurende 8 minuten op 600 WATT. Roer de rijst door en verhit nog 17 minuten op 180 WATT. De kooktijd neemt toe bij grotere hoeveelheden, de verhouding rijst/water blijft gelijk. Houdt de volgende vuistregel aan: 220 gram rijst, 5 deciliter water, 8 minuten 600 WATT, doorroeren, 15 minuten 180 WATT; 450 gram rijst, 1 liter water, 10 minuten 600 WATT, doorroeren, 18 minuten 180 WATT. 220 gram zilvervliesrijst, 5 deciliter water, 10 minuten 600 WATT, doorroeren, 18 minuten 180 WATT; 450 gram zilvervliesrijst, 1 liter water, 12 minuten 600 WATT, doorroeren, 22 minuten 180 WATT.

Materialen

Rijstkoker, stoompan, Multichef OF Magnetron

Bronvermelding