(AANBEVOLEN) 2 x Heerlijke ovengerechten uit de Franse campagne-keuken: een verrukkelijke aardappelgratin en een pittige kaasquiche met brie en roquefort (met variatietip)

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Wachten: 40 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 06-12-2017 | 17 keer bewaard

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvries bladerdeeg, ontdooid
  • 1 stuks ui, grofgesneden
  • 1 grote prei, in ringen
  • 1 middelgrote courgette, in plakjes
  • 100 gram brie, in stukjes
  • 100 gram roquefort, in stukjes
  • Provencaalse kruiden, bij voorkeur vers
  • 0,5 liter room*
  • 3 stuks eieren
  • zout en versgemalen peper
  • wat reepjes rode paprika voor garnering
  • 2 takjes peterselie, grof gehakt
  • zwarte olijven
  • voor de aardappelgratin:
  • 1,5 kilo aardappelschijfjes, diepvries, ontdooid
  • 6 stuks eieren
  • 0,5 liter melk
  • 0,5 liter room
  • Provencaalse kruiden, bij voorkeur vers
  • zout en versgemalen peper
  • 100 gram Emmenthaler, geraspt
  • 2à3 takjes peterselie, grof gehakt
  • 1 stuks tomaat
  • zwarte olijven

Bereiden

1. QUICHE MET BRIE EN ROQUEFORT: Bak de ui en prei in een beetje boter lichtbruin. Voeg courgetteplakjes, zout, peper en Provencaalse kruiden toe en laat alles circa 5 minuten meebakken. Klop room en eieren (*i.p.v. room en eieren kunt u een pakje MonChou Pan & Oven gebruiken) met zout en versgemalen peper door elkaar. Warm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal of quichevorm in met boter en bedek de bodem en de randen met het bladerdeeg. Verdeel het groentemengsel over de bodem, leg de kaasstukjes erop en schenk het roommengsel eroverheen. Garneer de taart met de paprikareepjes en olijven. Bak de taart 40 minuten in de oven goudbruin. Variatietip: Maak de quiche zoals hierboven beschreven. Vervang de brie en roquefort door 100 gram ham (in stukjes gesneden) en 100 gram geraspte belegen kaas. Garneer de taart met hele spinaziebladeren en partjes tomaat. 2. AARDAPPELGRATIN: Warm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm in met boter. Klop melk, room en eieren door elkaar. Voeg zout, peper en Provencaalse kruiden naar smaak toe. Bedek de bodem van de vorm met twee lagen aardappelschijfjes en schenk er een dun laagje eiermengsel overheen. Herhaal dit tot de aardappelschijfjes op zijn. Giet de rest van het eiermengsel eroverheen. garneer de bovenkant van de gratin met kaas, peterselie, partjes tomaat en olijven. Zet de gratin 75 minuten in de oven. Variatietip voor een snelle aardappelgratin: i.p.v. eieren, room en melk kunt u ook 2 pakjes MonChou Pan & Oven gebruiken. Kook de aardappelschijfjes dan 5 minuten voor en gratineer de schotel 30 minuten in de oven. Serveertip: Campagne-wintertafel: Zet de quiche(s) en aardappelgratin op een landelijk gedekte tafel. Serveer met een frisse, groene salade met een dressing van notenolie en wijnazijn, warm stokbrood met boerenboter en schaaltjes olijven

Materialen

ingevette ovenschaal, quichevorm, springvorm

Bronvermelding