Menu
Melkschuim voor cappuccino zonder speciale apparaten
Ingrediënten
- 2 deciliter melk
- koffie / espresso
- e.v.t cacaopoeder
- e.v.t suiker
Bereiden
Zin in cappuccino, maar geen (duur) koffieapparaat?!
Doe de melk (geadviseerd wordt vaak mager of volle (houdbare) melk - maar ik gebruik gewoon de halfvolle melk uit de koelkast, die we ook gewoon drinken) in de beker en klop met de staafmixer, totdat de hoeveelheid ongeveer 1,5 tot 2 keer zo groot is. Het beste gaat dit met de staafmixer schuin in de beker en zo dicht aan het oppervlakte dat het klinkt zoals bij een professionele opschuimer (kan het niet zo goed uitleggen - maar je herkent het geluid meteen!). Dit duurt ongeveer 2 minuten.
Zet de beker in de magnetron en verwarm de melk op (maximaal) 600 WATT. Blijf er bij staat. Houd de melk in de gaten, zodra de melk gaat 'stijgen' en een dubbele omvang heeft bereikt - zet direct de magnetron uit. Ook dit duurt ongeveer 2 minuten.
Zet nu de beker met een klap op tafel of het aanrecht (hierdoor verdwijnt het teveel aan lucht) en laat ongeveer 1 minuut tot rust komen.
Vul een kopje voor 1/3 met sterke koffie (espresso), giet hier ongeveer 1/3 melk uit de beker bij en maak af door met een lepel het heerlijke melkschuim op de koffie totdat de bovenzijde van het kopje bereikt is.
Bestrooi eventueel met cacao en serveer met suiker.
Materialen
staafmixer en smalle hoge beker (minimaal 6 decliter), magnetron, lepel.