'1 Minuut Mayonaise met 12 variaties'

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 24 keer bewaard

Ingrediënten

  • eieren

Bereiden

Basis mayonaise zie materialen -- 1 Kerry-Komijn Mayonaise Doe een lepel milde kerrie, komijn en gemberpoeder in een pan met een beetje olie en laat dit even verwarmen zodat de smaak van de kruiden zich nog beter zal ontwikkelen. Meng de kruidenolie door de mayonaise. Als je een zoetere saus wil ( zoals ik ) dan kan je nog wat gembersiroop toevoegen. 2 Knoflook Mayonaise Wat ik altijd naast het fornuis heb staan is een potje met daarin heel fijngesneden verse knoflook met een milde olijfolie. De smaak van de knoflook is hierdoor heerlijk door de olie getrokken en ik gebruik de olie regelmatig om iets in te bakken, en de knoflook door gerechten waar ik knoflook in wil hebben. Schep een lekkere lepel van de knoflook door je mayonaise en voeg optioneel nog wat fijn gesneden peterselie toe. 3 Frisse Yoghurt-Munt Mayonaise Hak verse munt heel fijn en doe dit samen met lekkere volle yoghurt erdoor. 4 Limoen-Dille Mayonaise Snijd verse dille fijn en voeg dit samen met het sap van een halve limoen toe ( zelf doe ik er ook nog een paar druppeltjes citroen aroma bij ) en eventueel nog wat extra suiker naar smaak. 5 Walnoten-Sinaasappel Mayonaise Meng een beetje honing erdoor en voeg wat walnotenolie en uitgeperste sinaasappelsap toe. Als je van te voren weet dat je deze variant gaat maken kan je ook bij de basis al een gedeelte van de zonnebloemolie door walnotenolie vervangen. Houd je van een beetje structuur, dan kan je er ook nog fijngehakte walnoten door doen. 6 Honing-Mosterd Mayonaise Heel eenvoudig, doe gewoon wat mosterd en honing door je basis 7 Pesto Mayonaise Maak in magic bullet de volgende ingrediënten fijn. Heb je die niet, dan zou het ook in een vijzel fijn gemaakt kunnen worden. Basilicumblaadjes, olijfolie en knoflook ( ik heb dit altijd al door elkaar klaar staan omdat ik dit vaker gebruik ), grof zeezout, ( vers ) geraspte Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten. Doe wat van de pesto door de mayonaise. 8 Tzatziki Schil een komkommer en haal de zaadlijst eruit. Rasp hem en doe er lekker wat zou op en laat een half uurtje in een zeef uitlekken. Meng de basismayonaise met wat dikke Griekse yoghurt, wat zout en peper en verse fijn gehakte knoflook. Hak ook een klein beetje muntblaadjes fijn en doe die samen met de geraspte komkommer er doorheen. Als je van nog wat frisser houd kan je er ook nog wat extra citroen of limoensap doordoen. 9 Pinda Mayonaise Doe wat pindakaas en gembersiroop door de basis. Houd je nu van pikant of sterkere smaken, dan kan je hier nog aan toevoegen één of een combinatie van de volgende ingrediënten : sambal, ketjap, fijngehakte knoflook, fijngehakte rode ui, fijngehakte rode peper. 10 Pikante Mayonaise Snijd een rode peper, wat koriander en wat knoflook heel fijn en meng dit door de basis. 11 Groene kruiden Mayonaise Hier kun je zelf een mengsel maken van allemaal verschillende groene kruiden die je fijn gehakt hebt. Je kunt hier zelf eindeloze combinaties maken van bijvoorbeeld de volgende verse groene kruiden : Basilicum, Bieslook, Peterselie, Dille, Kervel, Munt, Citroenmelisse, Maggiplant, Tuinkers, Venkel, Dragon, Oregano, Salie enz, enz, enz. Ook kun je er eventueel nog een beetje yoghurt of kwark doordoen zodat het nog frisser wordt. 12 Zoete kokos Mayonaise Snijd vruchtjes uit blik heel fijn. Doe kokosmelk en een beetje van het sap van de vruchtjes uit blik in een pannetje en laat dit inkoken tot het een beetje dikker is geworden en je ongeveer 1/3 overhoud. Laat dit afkoelen en doe het daarna samen met de fijngesneden vruchtjes door de basis mayonaise.

Materialen

2 hele eieren uitgeperst sap van 1 limoen ( ongeveer 3 volle eetlepels ) 1 volle theelepel mosterd een mespuntje zout en een snufje versgemalen peper 375 ml zonnebloem olie Een paar druppels citroen aroma - is optioneel, maar ik vind het heerlijk ;-) Een afgestreken theelepel witte basterdsuiker of stevia suikervervanger Ik gebruik zelf het liefst limoenen, maar heb je die nou niet in huis, dan kan je ook gewoon citroenen of bijvoorbeeld Dragonazijn gebruiken. Zorg dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Zo voorkom je dat de mayonaise gaat schiften. Dan pak ik een oude hoge smalle glazen pot en doe hierin de 2 eieren, het limoensap, de mosterd, het zout en de peper en eventueel de suiker en een paar druppels van de citroen aroma en meng dit even kort met de staafmixer. Normaal gesproken kan je het beste witte peper gebruiken omdat je bij de zwarte peper de spikkeltjes terug ziet in de mayonaise, maar ik gebruik toch de zwarte, omdat ik de smaak daarvan persoonlijk lekkerder vind. Voeg nu ook alle zonnebloem olie toe en zet de staafmixer op de bodem van de kom en begin te mixen. Trek de mixer langzaam omhoog tot je een lekkere dikke massa hebt gekregen. Wat ik nu altijd doe is het even proeven, en het op smaak afmaken door nog wat extra zout, peper, suiker, limoen, mosterd of citroenaroma toe te voegen. Zo maak je een super lekkere mayonaise in een mum van tijd.

Bronvermelding