Kippensoep (Tom Yam) uit Thailand

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Oosters.
Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 26-10-2013 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kleine kipfilet
  • 100 gram roze garnalen of rivierkreeftjes
  • 2 kleine groene pepers
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 bosje koriander
  • 1 blik kokosmelk (400 gram)
  • zelfde blikje water (400 gram)
  • 4 el nam pla (vissaus)
  • 1 stengel sereh (citroengras) in drie stukjes
  • 3 plakjes laos
  • 3 djerut perut (citroenblaadjes)

Bereiden

Snij de kipfilet en de paprika in blokjes en de pepers in ringen. Schud het blikje kokosmelk goed en giet de inhoud samen met het water in een pan. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en voeg toe: de kipfilet, de paprika en de pepertjes. De soep moet behoorlijk heet van smaaK zijn. Voeg nu de plakjes laos, de citroenblaadjes, het citroengras en vier eetlepels Nam Pla toe. Laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken tot de kip gaar is en proef of de soep zout genoeg is. Gooi er anders nog een beetje Nam Pla bij. Een handje versgehakte koriander en de garnalen of het rivierkreeftenvlees er doorheen roeren, nog een minuut doorwarmen en meteen eten. Een iets eenvoudiger soep met sneetjes geroosterd brood is Kippensoep met taugé: Doe de inhoud van 1 fles Basis voor Kippensoep met 1,5 tot 2 liter water aan de kook brengen. 250 gr kipfilet in blokjes toevoegen en soep ongeveer 3 min. zachtjes laten doorkoken. Twee dl kokosmelk, 1 rood pepertje in ringetjes en 3 lente-ui in stukjes toevoegen en soep 2 min. zachtjes laten doorkoken. 75 gr taugé en 1 el vissaus toevoegen en soep door en door warm laten worden. Soep eventueel afmaken met zout en peper. Met 3 el koriander bestrooien. Lekker met sesamtoast met gerookte kip. Neem 8 sneetjes wit casinobrood zonder korst. Onder grill aan beide zijden goudbruin bakken. Toast met sesamolie besprenkelen en met flinterdun gesneden plakjes gerookte kip beleggen. 2 el geraspte komkommer besprenkeld met limoensap erover verdelen. De volgende recept is Thaise zure soep: Verhit 1 1/2 liter kippenbouillon en 1 royale el Tom yam-pasta in een passende maat pan, samen met 4 fijngehakte limoenblaadjes (Kafir), 1 grof gehakte stengel citroengras, sap van 1 limoen, 4 el vissaus, 2 verse rode en groene chilipepers en 1 tl suiker. Laat aan de kook komen, doe er 150 gr champignons of stropaddenstoeltjes, gehalveerd of in vieren naargelang de grootte bij en laat die een paar minuten mee sudderen. Laat 500 gr gepelde rauwe garnalen en 5 kleine lente-uitjes in korte stukjes gesneden en daarna in reepjes 2 tot 3 minuten meekoken, of tot de garnalen gaar, maar nog mals zijn. Strooi een beetje koriander over de soep en zet de rest van het bosje koriander in een schaaltje op tafel, dan kunnen de mensen net zoveel nemen als ze willen.

Materialen

Bovenstaand recept is de beroemde kippensoep Tom Yam. Dit is een bijna reinigende maaltijdsoep. Je kunt er eenvoudig mee variëren door verschillende soorten zeebanket of kruiden te gebruiken, of zelfs door er noedels doorheen te doen om de soep steviger te maken. Traditioneel strooit men er vlak voor het serveren wat in dunne plakken gesneden, gebakken ui op. Tom yam - het culinaire equivalent van tijgerbalsem - maakt de luchtwegen vrij en zet de uitgeputte ziel in vuur en vlam. En niets is beter om katerdepressies te verjagen dan gloeiende hitte. Deze soep is ook heerlijk op dagen dat je kop dichtzit van verkoudheid. Je hebt deze soep zo gebrouwen: de kippenbouillon maak ik ook vaak van kokend water en een bouillonconcentraat of paddestoelenbouillonblokjes en tom-yampasta is tegenwoordig in veel supermarkten, en zeker in toko's, te koop, net als de andere ingrediënten.

Bronvermelding