Knoflook
Knoflook, wie kent deze smaak (en geur) niet? Deze doordringende maar heerlijke geur en smaak van deze witte bol maakt knoflook een geweldige smaakmaker.
Hoe kun je het beste knoflook bewaren? š§
Als je knoflook op de juiste manier bewaart, is het tot wel 10-12 weken houdbaar. Knoflook kan het best bewaard worden in een droge donkere en goed geventileerde ruimte zoals een keukenkastje. Een aantal handige knoflook bewaartips:
Laat de bollen intact en de teentjes ongepeld.
Stel knoflook niet bloot aan direct licht, vocht of warmte, dit tast namelijk de houdbaarheid en smaak aan.
Bewaar knoflook niet in de koelkast. De koele, vochtige omgeving van de koelkast kan de groei van schimmels en bacteriën bevorderen en de smaak en textuur van knoflook aantasten.
Knoflook invriezen: hoe?
Knoflook is lang houdbaar maar is het je toch niet gelukt ’m op te maken voor de houdbaarheidsdatum? Geen nood! Je kunt knoflook tot 3 maanden invriezen. Hieronder een aantal invriesopties:
Vries knoflook in z'n geheel (bollen) in.
Vries losse tenen knoflook in.
Snijd knoflook in plakjes, vries ze in en haal de plakjes na een paar uur van elkaar los. Zo kun je de knoflook voor gebruik makkelijker portioneren.
Vries geraspte of fijngesneden knoflook in handige porties in met behulp van een ijsblokjesvorm.
Is knoflook gezond?
Er worden vaak veel gezondheidsvoordelen aan knoflook toegeschreven. Het eten van knoflook zou goed zijn voor je immuunsysteem, ontstekingsremmend zijn, je bloeddruk verlagen en zelfs helpen tegen hartkwalen. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor de geneeskracht van knoflook. Eet op een dag gerust meerdere teentjes knoflook, maar overdrijf niet.
Wat is het verschil tussen zwarte knoflook en witte knoflook?
Zwarte knoflook is gefermenteerde (witte) knoflook. Witte knoflook wordt 30 dagen in een warme, vochtige ruimte gelegd, waardoor het gaat liggen rijpen en gaat rotten. Dit klinkt misschien niet zo smakelijk, maar dat is het zeker wel. De textuur van zwarte knoflook is zachter, en de smaak is zoutiger. Gebruik zwarte knoflook bij je vlees of vis, in je knoflooksaus of in de soep.
Wat is knoflook eigenlijk?
Knoflook is een echte smaakmaker en staat bekend om zijn herkenbare, sterke en heerlijke smaak en geur. Knoflook is geen medicijn of kruid, maar een soort groente. Hij behoort samen met de ui, de prei en bieslook tot de narcisfamilie. We noemen knoflook ook wel een bolgewas (allium sativum): de bol groeit onder de grond en haalt zijn voeding uit de aarde. Wist je dat je makkelijk zelf knoflook kunt kweken? Je stopt een knoflookteen in een vruchtbare grond en na verloop van tijd groeit er een knoflookplant uit de grond. Knoflookbollen die je in de supermarkt koopt, zijn vaak gedroogde knoflookbollen. De verse knoflookbollen worden per stuk verkocht en je herkent ze aan het groene steeltje dat er nog aan zit. En eh… Je gaat er een stuk minder van uit je mond ruiken. Probeer maar ‘s!
Knoflook kopen
Gepofte-knoflooksaus
- Steek de barbecue aan. Snijd het bovenste kapje van de knoflook en zet de bol inĀ het midden van een stuk aluminiumfolie. Besprenkel met de olieĀ en pak in. Pof ca. 45 min. op de barbecue.Ā Controleer na 30 min. op gaarheid: de tenen knoflook moeten zacht zijn.
- Neem de knoflook uit deĀ folie. Wip met een mesĀ deĀ tenen uit de bol. DoeĀ de tenenĀ met de yoghurt en mayonaise inĀ een hogeĀ bekerĀ en pureer met deĀ staafmixer. Snijd de bieslook fijn en voeg toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout.