Knolselderij

Knolselderij

Knolselderij is misschien niet de knapste uit het groenteschap, maar wel een van de smaakvolste! Wij geven je tips en trucs om deze knoestige knol te laten schitteren op tafel.

Wat is knolselderij?

Wat is knolselderij?

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Je kunt de plant dus van top tot teen gebruiken. De knol is geweldig om friet van te maken, om te verwerken in stoofgerechten of om te poffen in de oven. Selderijblad is een aromatische smaakmaker in onder andere soep.

Is knolselderij gezond?

Knolselderij is een gezonde keus. De groente bevat veel vezels en is een bron van vitamine C, vitamine K en calcium: mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Bovendien bevat knolselderij relatief weinig calorieën, dus je kunt er lekker veel van eten.

Is knolselderij gezond?
Hoe smaakt knoldselderij

Hoe smaakt knoldselderij

Knolselderij is sterk geurend en smaakt een beetje zoet. Hij is net wat frisser dan koolraap, waar hij vaak mee wordt verward. Deze groente wordt het meest gekookt gegeten en smaakt heerlijk in erwtensoep. Er zijn tal van lekkere knolselderij recepten zoals knolselderijsoep of wat dacht je van chips van knolselderij. Knolselderij kun je trouwens ook goed als aardappelvervanger gebruiken in een puree of stamppot!

In welk seizoen wordt knolselderij gegeten?

Knolselderij is een groente die het meest van de herfst tot in de winter wordt gegeten. De knol groeit voor een deel onder de grond en kan niet tegen vorst. Daarom wordt hij van ongeveer juli totaan december geoogst. De knolselderij die je in de winkel ziet komt van eigen bodem en kun je het hele jaar door in de supermarkt kopen.

In welk seizoen wordt knolselderij gegeten?
Knolselderij schillen: zo doe je dat.

Knolselderij schillen: zo doe je dat.

Je kunt knolselderij het gemakkelijkst schillen door eerst de wortelige onderkant eraf te snijden. Nu heb je een platte kant. Zet de knol rechtop op die kant en snijd met een scherp mes voorzichtig rondom de schil eraf. Ga je de knolselderij poffen? Dan hoef je alleen de onderkant eraf te snijden en kun je de schil laten zitten. Wel even goed wassen!

Knolselderij snijden: zo doe je dat.

Knolselderij ziet er door zijn vorm een beetje ingewikkeld uit om te snijden, maar het is echt niet moeilijk. Zorg ervoor dat je een goed scherp mes gebruikt en leg een natte doek op je snijplank. Zo kan de knolsederij niet wegglijden. Je kan nu de schil en de wortels wegsnijden, je kan dit eventueel ook met met een dunschiller doen. Wanneer je de schil heb verwijderd kan je de knolselderij in plakken of blokjes snijden, afhankelijk van je gerecht. Veel succes!

Knolselderij snijden: zo doe je dat.
Zo maak je knolselderij soep

Zo maak je knolselderij soep

  1. Schil de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Snijd de knoflook fijn en snijd de ui in halve ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de knolselderij en ui 5 min. Roer regelmatig. Voeg de knoflook, nootmuskaat, peper en eventueel zout toe en bak 3 min. Roer regelmatig.
  2. Voeg de bouillontabletten en het water toe, breng aan de kook en laat in 15 min. op laag vuur met de deksel op de pan koken.
  3. Schil ondertussen de peren, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in parten. Neem de pan van het vuur, voeg de peer toe en pureer met de staafmixer. Maak de staafmixer schoon. Voeg de slagroom toe, breng op smaak met peper en eventueel zout en verwarm 5 min. op laag vuur.
  4. Snijd ondertussen de peterselie grof, doe met de olie en azijn in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommen en besprenkel met de peterselie-olie.