Gegrilde bospeen met gember-ketjapjus
Een echte groenteknaller! Gril de bospeen en zorg zo voor een zoetere én intensere smaak.
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de prei zonder hem te snijden. Leg de preien op de grootste gaspit van het fornuis en zet het vuur aan. Laat de preien rustig liggen en verschuif ze af en toe met een tang, zodat de hele buitenkant rondom zwart wordt. Dit blakeren van de prei duurt 5-10 min., afhankelijk van de grootte van je gaspit en prei. Je kunt ook een crème-brûléebrander gebruiken. Laat de preien 10 min. afkoelen.
Verhit ondertussen een grillpan. Haal het loof van de wortels en snijd dit grof. Schrap de wortels en gril 8-10 min. Snijd 1 cm van de boven- en onderkant van de prei. Haal de geblakerde buitenste laag van de prei en snijd eventuele zwarte randjes aan de bovenkant eraf, zodat je zoveel mogelijk prei overhoudt. Snijd de preien in drie stukken en halveer elk stuk in de lengte. Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de stukken prei met de snijkant naar beneden in 2 min. goudbruin.
Pel ondertussen de knoflook en schil de gember. Rasp beide. Verhit de olie op laag vuur in een koekenpan en fruit de gember en knoflook 3 min. Voeg de ketjap manis en asin toe en zet het vuur uit. Meng het gesneden loof van de peen door de gekookte rijst. Verdeel over borden, met de bospeen erop met daarover de ketjapjus en de prei met de gebakken uitjes ernaast.
Gegrilde bospeen met gember-ketjapjus
Een echte groenteknaller! Gril de bospeen en zorg zo voor een zoetere én intensere smaak.
hoofdgerecht
null personen
545 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de prei zonder hem te snijden. Leg de preien op de grootste gaspit van het fornuis en zet het vuur aan. Laat de preien rustig liggen en verschuif ze af en toe met een tang, zodat de hele buitenkant rondom zwart wordt. Dit blakeren van de prei duurt 5-10 min., afhankelijk van de grootte van je gaspit en prei. Je kunt ook een crème-brûléebrander gebruiken. Laat de preien 10 min. afkoelen.
Verhit ondertussen een grillpan. Haal het loof van de wortels en snijd dit grof. Schrap de wortels en gril 8-10 min. Snijd 1 cm van de boven- en onderkant van de prei. Haal de geblakerde buitenste laag van de prei en snijd eventuele zwarte randjes aan de bovenkant eraf, zodat je zoveel mogelijk prei overhoudt. Snijd de preien in drie stukken en halveer elk stuk in de lengte. Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de stukken prei met de snijkant naar beneden in 2 min. goudbruin.
Pel ondertussen de knoflook en schil de gember. Rasp beide. Verhit de olie op laag vuur in een koekenpan en fruit de gember en knoflook 3 min. Voeg de ketjap manis en asin toe en zet het vuur uit. Meng het gesneden loof van de peen door de gekookte rijst. Verdeel over borden, met de bospeen erop met daarover de ketjapjus en de prei met de gebakken uitjes ernaast.
bereidingstip:
kookstaptip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
300 g meergranenrijst
2 preien
600 g bospenen
25 g ongezouten roomboter
3 tenen knoflook
8 cm verse gember
2 el arachideolie
4 el ketjap manis
4 el ketjap asin
4 el gebakken uitjes
Dit heb je nodig
grillpan
rasp