Charlotte recepten
Een Frans nagerecht dat bestaat uit een pudding bedekt met fruit, oprolcake of koek: de charlotte. Wij maken ‘m het liefst met bavarois, vers fruit en lange vingers. Ook maken? Bekijk hieronder alle charlotte-recepten van Allerhande.
Charlotte Russe
- Week de gelatine 5 min. in een schaaltje met koud water. Prak ondertussen de helft van de frambozen met een vork tot puree. Breng de helft van de frambozenpuree met het water in een steelpan tegen de kook aan. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit, doe bij de warme puree en roer tot de gelatine is opgelost.
- Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de yoghurt en alle frambozenpuree erdoor.
- Bedek de bodem en zijkanten van de bakvorm met vershoudfolie. Bedek de bodem en zijkanten van de bakvorm met lange vingers met de suikerlaag aan de buitenkant. Zorg dat de lange vingers dicht tegen elkaar aan zitten, zodat het mengsel er niet tussendoor sijpelt. Schep het roommengsel in de springvorm. Laat de Charlotte minimaal 3 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
- Verwijder de Charlotte uit de springvorm en verplaats voorzichtig naar een serveerschaal. Strik er sierlijk een lint om. Verdeel de rest van de frambozen erover en bestrooi met de poedersuiker.
Wat komt de naam charlotte vandaan?
Wat een mooie naam voor een dessert, charlotte. Daar zit meer achter! Waar de naam precies uit voortvloeit weten we niet, maar er zijn twee theorieën. Zo zou de naam verwijzen naar de 19e-eeuwse Britse prinses Charlotte. Anderen beweren dat de term stamt uit de 15e eeuw en zou zijn afgeleid van het oud-Engelse woord 'charlyt', dat custardgerecht betekent.
Wat zijn een charlotte russe en charlotte royale?
De bekendste variant van de charlotte is de charlotte russe: dit is een romig nagerecht dat bestaat uit bavarois van room en vruchten die zijn bedenkt met lange vingers. Wij hebben heerlijke varianten met frambozen, mango en appel met crème fraîche. Wil je echt uitpakken? Vervang de lange vingers dan door oprolcake met jam, beter bekend als de charlotte royale. Je maakt het nagerecht in een charlottevorm: een hoog rond bakblik dat vaak gewelfde randen heeft.
Hoe maak je een charlotte?
Een charlotte maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt hiervoor een aparte charlottevorm kopen, maar je kunt ook een springvorm gebruiken. De vulling van een charlotte maak je op basis van slagroom, Franse kwark of crème fraîche. De buitenkant bedek je met lange vingers of oprolcake. Wil je een feestelijk nagerecht maken? Top de charlotte dan af met rood fruit, mango, granaatappelpitjes of chocolade. Laat minimaal 3 tot 4 uur in de koelkast opstijven en serveer met een mooi lint eromheen
Meer kerstdesserts