Hazenpeper
Hazenpeper is een gerecht waar je de tijd voor moet nemen, maar verwar dat vooral niet met moeite. Zodra de hazenpeper op het vuur staat, heb jij tijd voor iets anders. Fast forward naar een paar uur later: een pan met langzaam gegaard comfortfood waar de liefde vanaf spat.
Hazenpeper maken: zo doe je dat
- Schrap de peen, snijd in kleine blokjes en snipper de sjalotten. Snijd de pancetta fijn.
- Verhit de helft van de boter in een hapjespan of koekenpan en bak de sjalotten, peen en pancetta 5 min. op middelhoog vuur. Voeg op hoog vuur de rode wijn, wildfond, de helft van de tijm en de laurier toe. Breng aan de kook en laat op hoog vuur in 10 min. inkoken tot de helft. Neem van het vuur en zeef de saus. Zorg dat je 350 ml overhoudt (voor 4 personen).
- Snijd de korst van de ontbijtkoek en snijd de koek in zo klein mogelijke stukjes. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
- Verhit de rest van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de filets in 4 min. bruin en rosé. Keer halverwege. Neem het vlees uit de pan en laat 5 min. afgedekt onder aluminiumfolie rusten.
- Verwarm ondertussen de saus op laag vuur en voeg de ontbijtkoek toe. Roer met een garde tot de saus glad is. Snijd de hazenrugfilets in schuine plakjes van ca. 1 cm dik en serveer met de saus. Garneer met de rest van de tijm.
Wat is hazenpeper?
Hazenpeper is een gerecht van haas, vaak hazenbout, langzaam gestoofd in rode wijn en met allerlei smaakmakers zoals ui, wortel, laurier en ontbijtspek. Oorspronkelijk werd hazenpeper gemaakt van de minder mooie, taaiere delen van de haas, want door die stukken lang te marineren in wijn kon je het vlees weer mals krijgen. Waar je rugfilets van haas kunt bakken als biefstuk, zijn de bouten alleen lekker als ze langzaam gegaard zijn. Dat maakt ze dus perfect voor een stoofgerecht als hazenpeper, dat in de klassieke Franse keuken bekendstaat als ‘civet de lièvre’.
Hazenpeper maken: hoe doe je dat?
Hazenpeper maak je met hazenbouten die je lang op het vuur laat stoven. Ingewikkeld is dat zeker niet! Het is een gerecht dat zich goed laat voorbereiden; de dag erna is het alleen nog maar lekkerder. Perfect dus voor een etentje of voor de toch altijd al drukke feestdagen. Om het bereidingsproces van hazenpeper verder te vergemakkelijken, kun je het gerecht in de slowcooker maken. Je laat de hazenpeper dan een uur of zes of zelfs een nachtje heel langzaam garen. Op die manier heb je er geen omkijken meer naar. Hazenpeper is heerlijk met aardappelpuree, rodekool en haricots verts.