Ossenhaas recepten

Ossenhaas recepten

Ossenhaas staat bekend als het mooiste deel van het rund. Het is heerlijk zacht en mals vlees, dat je vooral niet te lang moet bakken. In puntjes of als één geheel stuk - ontdek hoe jij de perfect gegaarde ossenhaas op tafel zet.

Ossenhaas met rucola en rodewijnsaus

Ossenhaas met rucola en rodewijnsaus

  1. Bestrooi de ossenhaas met peper en zout. Verhit de olie in een kleine koekenpan op hoog vuur en schroei de ossenhaas in 4-5 min. dicht, afhankelijk van de dikte. Keer regelmatig. Snijd ondertussen de tenen knoflook in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  2. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de wijn toe en laat op hoog vuur 1 min. inkoken. Roer de boter en de mosterd erdoor en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper.
  3. Snijd het vlees in schuine plakken (trancheren). Leg de ossenhaas op een grote schaal en schep de saus erover. Garneer met de rucola.
Wat is ossenhaas?

Wat is ossenhaas?

Ossenhaas is rundvlees en wordt ook wel runderhaas genoemd. De ossenhaas is een deel van de lende, de rug, van het rund. De spier bevindt zich aan de binnenkant van het dier, hierdoor beweegt het nauwelijks en dit maakt het vlees ontzettend zacht en mals. Het zachtste stukje van rund zelfs!

Welke saus is lekker bij ossenhaas?

Een goede basissaus voor ossenhaas kan bestaan uit rode wijn (of port), roomboter, peper en bouillon. Zo maak je een heerlijke rode-wijnsaus. Knoflook en tijm zijn veelgebruikte smaakmakers in verschillende sausrecepten voor ossenhaas. Een andere bekende saus voor ossenhaas is pepersaus, op basis van bouillon, roomboter, knoflook en peperkorrels. Probeer bijvoorbeeld deze ossenhaasbrochettes met pepersaus. Iets anders dan een saus? Geef de ossenhaas een knapperig jasje door ‘m in te wikkelen met bladerdeeg, dan heb je een feestelijke beef Wellington.

Welke saus is lekker bij ossenhaas?
Hoe bereid je ossenhaas sous-vide?

Hoe bereid je ossenhaas sous-vide?

Sous-vide, Frans voor ‘onder vacuüm’, is het garen van ingrediënten in warm water. In restaurantkeukens zijn ze er dol op, maar ook thuis kun je deze techniek gemakkelijk toepassen. Grootste voordeel? Je kunt het vlees vooraf al perfect garen en hoeft het op het laatst alleen nog even aan te braden. Het enige wat je nodig hebt, is een eenvoudig sous-vide-apparaat dat ervoor zorgt dat het water in het apparaat op de juiste temperatuur komt én blijft. Vervolgens kun je de ossenhaas in een ziplock-zakje verpakken en het vlees garen in het warme water. De ossenhaas wordt nooit warmer dan het water, zodat je precies kunt bepalen of je het vlees rood of juist wat verder gegaard wilt hebben. Stel het apparaat in op de gewenste temperatuur (50 ºC voor rare, 55 ºC voor medium-rare, 60 tot 63 ºC voor medium en 65 ºC voor medium-well) en laat het verpakte vlees 1,5 tot 3 uur garen. Braad de buitenkant na het garen en net voor het serveren nog even aan in een pan met roomboter en/of olijfolie.

Wat is lekker bij ossenhaas?

Wat lekker is bij ossenhaas hangt erg af van de manier waarop je dit vlees wilt klaarmaken. Een klassieke combinatie is ossenhaas met een aardappelgerecht, zoals deze aardappeltaart of geroosterde aardappels met gepofte knoflook. Groene groenten zijn daar een heerlijke aanvulling op! Denk aan geblancheerde haricots verts, aspergebroccoli of een peperige sla zoals rucola, met dun gesneden venkel. Ga je voor Aziatisch? Dan is het lekker om de ossenhaas te marineren in sojasaus en te eten met noedels en groene asperges of paksoi.

Wat is lekker bij ossenhaas?
Ossenhaas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Ossenhaas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Rauwe ossenhaas kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en tot 9 maanden in de vriezer. Voor gegaarde ossenhaas geldt ook dat je het 2 dagen kunt bewaren in de koelkast, maar iets korter in de vriezer: ongeveer 3 maanden. Ontdooi het vlees door het de dag ervoor uit de vriezer in de koelkast te leggen. Gegaarde ossenhaas kun je het beste opwarmen in zijn eigen vocht dat overblijft na het ontdooien, in een koekenpan. Verwarm niet te lang, dan wordt het vlees taai.