Italiaanse recepten

Italiaanse recepten

Indrukwekkende gerechten met mooie ingrediënten, die snel of gemakkelijk op tafel te zetten zijn: Italiaanse recepten hebben het allemaal. Van pizza, risotto, spaghetti en lasagne tot tiramisu. Wij zijn er net zo dol op als de Italianen!

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet specifiek uit Frankrijk komen, maar hun inspiratie vinden in deze keuken of gemaakt met ingrediënten die vaak gebruikt worden.

Pasta aglio e olio

Pasta aglio e olio

  1. Kneus de tenen knoflook. Maak de rode peper schoon en snijd fijn. Verhit ¾ van de olie in een grote koekenpan en bak de knoflook 5 min. op laag vuur tot goudbruin. Bestrooi met het zout en plet tegen de zijkant van de pan met een houten lepel. Snijd de peterselie fijn. Voeg de rode peper en de helft van de peterselie toe en bak nog 1 min.
  2. Kook ondertussen in gezouten water de spaghetti beetgaar (al dente). Dat is 1 min. korter dan aangegeven op de verpakking.
  3. Giet de spaghetti af en bewaar een kopje kookwater. Voeg de spaghetti toe aan de knoflook en peper. Schep de pasta voorzichtig om en voeg beetje voor beetje het pastawater toe, tot er een glanzend laagje op de pasta te zien is.
  4. Verdeel de spaghetti over de borden. Rasp de kaas erover, besprenkel met de rest van de olie en bestrooi met de rest van de peterselie.
Pizza maken: hoe doe je dat?

Pizza maken: hoe doe je dat?

Het is natuurlijk het lekkerst om zelf pizzadeeg te maken. Daarvoor heb je bloem of meel, een zakje gist, een snuf zout en een scheutje olijfolie nodig. Houd er wel rekening mee dat het deeg een poosje moet rijzen, je kunt dus niet meteen aan tafel. Beleg je pizza daarna met je favoriete toppings. Let wel op: in Italië beleggen ze pizza nooit te dik. Op die manier wordt, en blijft, de bodem lekker knapperig.

Risotto maken: waar moet je op letten?

Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italië. Al sinds 1400 wordt er in de provincie Piemonte risottorijst – de basis – verbouwd. De Italianen zweren bij vijf bereidingsstappen die leiden tot de perfecte risotto. De eerste is de soffrito, het fruiten van een ui of sjalot (daar zijn ze het in de verschillende dorpen nog niet over eens). Daarna wordt de rijst 3 minuten meegebakken. Pas dan volgen het gefaseerd toevoegen van de bouillon, het roeren (niet te veel) en ten slotte het mengen met boter en parmezaan, als de risotto al van het vuur af is.

Risotto maken: waar moet je op letten?

Italiaanse toetjes maken: welke kies je?

Italianen zijn dol op zoet en er is dus genoeg keus wat deserti, oftewel toetjes, betreft. Of je nou voor panna cotta, tiramisu - probeer ook eens de zomerse variant met aardbeien - een Italiaanse taart of een glaasje limoncello gaat, je sluit er je Italiaanse diner pico bello mee af. Want het beste bewaar je voor het laatst, toch?