Souvlaki
Souvlaki. In Griekenland kun je het in bijna elk restaurant eten, maar ook op straat als streetfood én bij families thuis. Niet voor niets, want het is superlekker. Maak dit populaire Griekse gerecht eens thuis!
Hoe maak je souvlaki?
- Snijd de harde stukken en het bot uit de karbonade. Snijd het vlees in blokjes van 2 à 3 cm en doe in een kom.
- Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de knoflook fijn. Meng het citroenrasp en -sap (ca. 3 el, per 4 personen) met het vlees, de knoflook, oregano, het zout, zwarte peper en olie in de kom. Zorg dat alles goed bedekt is. Dek de kom af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
- Laat ondertussen de satéprikkers 30 min. weken in water, zodat ze niet verbranden. Rijg het vlees aan de satéprikkers. Verhit de grillpan op hoog vuur. Gril de souvlaki ca. 8 min. Keer halverwege.
Wat is souvlaki?
Souvlaki is – heel simpel gezegd – gegrild vlees op een stokje. Het gerecht komt van oorsprong uit Griekenland. Het wordt meestal gemaakt met varkensvlees, maar ook wel met andere soorten vlees, kip of vis. Soms wordt het vlees afgewisseld door stukjes groente. Souvlaki wordt zowel als hoofdgerecht op een spies geserveerd, met bijgerechten als aardappelen of frietjes, als uit de hand in een pita – waarbij de spies eruit is getrokken. Lekker met rauwkost, zoals tomaat, en tzatziki (Griekse yoghurtsaus)!
Hoe maak je souvlaki?
Anders dan gyros – waarbij het vlees verticaal aan een grote spies hangt en hier na het grillen vanaf wordt gesneden – wordt bij souvlaki het vlees in stukjes gesneden, aan kleine spiesen geregen en horizontaal gegrild. Om souvlaki te maken, snijd je vlees in blokjes van 2 tot 3 cm, die je vervolgens marineert en met 4 tot 5 stuks (eventueel afgewisseld met stukjes groente, zoals ui, courgette, paprika of tomaat) aan spiesen rijgt. Gril de spiesen in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur op een goed ingevette grill of barbecue gaar. Draai regelmatig.
Souvlaki marineren: wat is een lekkere marinade?
Traditioneel marineer je souvlaki in een mengsel van olijfolie, citroen, oregano en zout en peper naar smaak. Maar in principe kun je alle soorten marinades voor vlees en vis gebruiken die je lekker vindt. Wat dacht je van sinaasappelmarinade met specerijen? Of ga voor mosterdmarinade met honing en dragon.
Meer Grieks
Ook lekker in een pitabroodje