Falafel recepten
Falafel – je weet wel, die vegetarische kikkererwtballetjes – is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De vegetarische ‘balletjes’ uit het Midden-Oosten werden ooit geïntroduceerd als take away-snack, maar inmiddels toveren we met gemak falafel recepten op tafel. Bekijk alle falafel variaties.
Pita met falafel, paprikasalade en witte kaas
- Snijd de rode uien in halve ringen. Snijd de helft van de knoflook fijn. Halveer de paprika’s, verwijder de steeltjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng de 1½ el olie (per 4 personen) met de azijn en sprenkel over de paprika. Snijd de peterselieblaadjes fijn en verkruimel de witte kaas. Meng door de paprika. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de falafel, ui en gesneden knoflook 5 min. op middelhoog vuur. Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en rooster de pitabroodjes 3 min. Keer halverwege.
- Pers de rest van de knoflook en meng met de yoghurt. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de pitabroodjes open en vul ze met de veldsla. Schep er wat paprikasalade in en verdeel de falafelballetjes en de ui erover. Serveer met de rest van de paprikasalade en de knoflookyoghurt.
Wat is falafel?
Falafel is van oorsprong een Arabisch gerecht en bestaat uit gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten en/of andere peulvruchten zoals tuinbonen. Het zou ooit zijn bedacht in Egypte, maar wordt nu voornamelijk in het Midden-Oosten en in Westerse landen zoals Nederland gegeten. Hier bestaan de balletjes meestal uit kikkererwten, die in variaties worden gemengd met smaakmakers als koriander en rode peper. Falafel haal je in een wrap of pitabroodje bij de shoarmatent of vegetarische snackbar. Of je maakt het ‘from scratch’ in eigen keuken.
Is falafel gezond?
Falafel is gezond mits je hem zelf maakt met verantwoorde ingrediënten. Kant-en-klare falafel bevat vaak veel zout en falafel van de snackbar wordt gebakken in frituurvet. Deze varianten zijn daarom niet gezond. Zelf maken is easy: maak een mengsel van kikkererwten of andere peulvruchten, volkorentarwemeel of boekweitmeel, verse smaakmakers, wat citroen en een eitje voor de binding. Bak de falafel – in plaats van in de frituur – in wat olijfolie in de pan of oven.
Falafel, bewaren, invriezen en opnieuw opwarmen?
Falafel kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Liever invriezen? Falafel is in de vriezer 3 maanden houdbaar. Laat de balletjes voor gebruik in de koelkast ontdooien. Je kunt ze daarna opnieuw opwarmen door ze te bakken in de pan of oven zoals in het oorspronkelijke recept of op de verpakking staat vermeld.
Direct aan de slag
Ook lekker streetfood
Meer vegetarisch
Anderen bekeken ook