Taaitaai

Taaitaai

Bij taaitaai denk je misschien meteen aan sinterklaas. En toch is de koek het hele jaar door verrukkelijk! Zoals de naam al doet vermoeden is de koek vrij taai, maar wij kunnen niet ophouden met kauwen.

Taaitaai-sinterklazen maken

Taaitaai-sinterklazen maken

  1. Doe de basterdsuiker, honing en het zout met 80 ml water (per 4 stuks) in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.
  2. Zeef ondertussen het meel, de bloem, koek- en speculaaskruiden, gestampte muisjes en bakpoeder boven een kom. Schenk hier al roerend met een houten lepel het warme honingmengsel bij. Lukt het roeren niet meer, kneed dan verder met de hand als het deeg iets is afgekoeld. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 2 uur rusten tot het deeg op kamertemperatuur is.
  3. Verwarm de oven voor op 210 °C. Bestuif het werkblad met gestampte muisjes en rol het deeg uit tot een lap van ¾ cm dik. Snijd er 4 sinterklazen uit. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los met 2 tl water (per 4 stuks) en bestrijk de sinterklazen met behulp van de bakkwast met het ei. Bak de sinterklazen ca. 12 min. in de oven. Laat afkoelen op een rooster en decoreer met de decoratiestiften van Dr. Oetker.
Waar is taaitaai van gemaakt?

Waar is taaitaai van gemaakt?

Taaitaai wordt onder andere gemaakt van roggebloem, wat meehelpt aan de taaie structuur waar de koek z’n naam aan te danken heeft. Er zit een kleine hoeveelheid speculaaskruiden in, maar die karakteristieke smaak van de sinterklaaskoek komt van anijszaad. Andere ingrediënten zijn honing, donkerbruine basterdsuiker, bakpoeder en natuurlijk een snuf zout.

Is taaitaai gezond?

In taaitaai zit vrij veel suiker, de koek is dus helaas niet gezond. Roggemeel bevat wel meer voedingsvezels dan wit tarwebloem, maar dit weegt niet op tegen de grote hoeveelheid suiker. In één stuk taaitaai zitten 71 calorieën. Eet taaitaai dus als verwennerij, bijvoorbeeld in het weekend of op pakjesavond, maar zeker niet elke dag.

Is taaitaai gezond?