Tuinbonen
Maak een salade met tuinbonen, een heerlijke lentesoep of een dip van tuinbonen. Vind voor elk gerecht een lekker recept.
Snelle Italiaanse voorjaarsstoof (vignarola)
- Snijd de pancetta in reepjes van een ½ cm breed. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pancetta 2 min.
- Laat de artisjok uitlekken in een vergiet en voeg samen met de tuinbonen en tuinerwten toe. Blus af met de witte wijn, de kippenbouillontablet en het water. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 10 min. stoven met de deksel op de pan.
- Snijd ondertussen de salade-ui in dunne ringetjes. Snijd de munt fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Voeg de salade-ui, munt, het citroenrasp, 2 el citroensap (per 4 personen) en de spinazie toe aan de lentestoof en roer door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Wat zijn tuinbonen?
Tuinbonen vallen binnen de peulvruchten familie en verse tuinbonen koop je zelfs met de peul er nog omheen. Tuinbonen zijn echte zomergroentes en lijkt een beetje op de edamame boon. Daarnaast zijn tuinbonen, net als veel andere peulvruchten, rijk aan eiwitten en vezels.
Waar smaken tuinbonen naar?
Tuinbonen smaken het lekkerste wanneer je ze stoomt of kookt. Dit zorgt ervoor dat ze een zachte en volle smaak krijgen. Hoe jonger de boontjes, hoe zachter en voller de smaak. Hoe ouder de boontjes worden, hoe bitterder deze zullen gaan smaken.
Je eigen boontjes doppen of dubbeldoppen
Tuinbonen groeien van nature in een lange groene peul. Bij Albert Heijn hebben we je wat moeite bespaard door ze alvast van deze peul te ontdoen. Wanneer de boontjes direct uit de peul komen zijn ze prima te eten, maar hebben ze een wat bittere smaak en kunnen ze iets taai zijn.
Tuinbonen dubbel doppen betekent dat je de gedopte boontjes van hun bittere schilletje ontdoet. Het is even een klusje maar hierdoor krijgen de boontjes een wat meer verfijnde smaak. Knijp aan één kant van het boontje en het kleine, malse groene boontje schiet eruit!
Je eigen boontjes doppen of dubbeldoppen
De peulen waarin de tuinbonen zitten kun je het beste stomen of koken. Hoelang je dat doet heeft alles te maken met de grootte van de tuinboon. De jonge, kleine boontjes hoef je maar zo’n 6 tot 7 minuten te koken. Als je wat grotere bonen gebruikt dan moet je denken aan 10 – 15 minuten. Voeg een scheutje melk toe aan het water waarin je de boontjes kookt, dit zorgt ervoor dat de peul zachter wordt. Hierdoor is deze makkelijker te openen. Wanneer je tuinboontjes al gedopt zijn hoef je ze alleen nog even kort te koken, 2 minuten is hiervoor voldoende. Spoel de boontjes direct af met koud water. Hierna zijn de tuinboontjes gemakkelijk te dubbeldoppen. Maak je gebruik van bevroren tuinboontjes?
Lees dan hier hoe je bevroren tuinbootjes het beste kunt bereiden.
Direct aan de slag
Meer inspiratie
Gezond en lekker