Waterijsjes maken
Op een stralende zomerdag is niets zo verfrissend als een ijskoud waterijsje. Nu kun je die natuurlijk kopen, maar zelf maken is veel leuker én lekkerder. Wij geven je tips en trucs voor de allerbeste zelfgemaakte waterijsjes.
Waterijsjes maken
- Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze in dunne plakjes. Meng de siroop met het water en verdeel over de ijsvormpjes. Verdeel de aardbeienplakjes over de limonade. Zet de ijsvormpjes in de vriezer. Laat in minimaal 4 uur bevriezen.
Welke waterijsjes zijn lekker?
In principe kun je van alle drankjes en gepureerd fruit, of zelfs groente, ijsjes maken. Je kunt eindeloos experimenteren met smaakcombinaties. Gebruik gepureerd fruit, vruchtensap, thee of zuivel zoals yoghurt als basis en houd het bij één soort, of maak laagjes zoals in deze fruitijsjes van mango en framboos. Probeer ook eens om wat verse kruiden mee te pureren, zoals basilicum of munt.
Waterijsjes maken: hoe lang in de vriezer?
Zelfgemaakte waterijsjes doen er ongeveer 4 uur over om goed te bevriezen. In de vriezer zijn ze ten minste 3 maanden houdbaar. Je kunt ze het beste in de vriezer bewaren door ze eenmaal bevroren uit de vorm te halen en ze dan individueel in diepvrieszakjes of -bakjes te verpakken. Dat neemt een stuk minder ruimte in dan de hele vorm.
Zijn sorbet en waterijs hetzelfde?
Sorbet en waterijs zijn niet helemaal hetzelfde. Net als waterijs wordt ook sorbetijs meestal gemaakt op basis van vruchtensap (of groentesap) of vruchtenpuree, water en suiker. Soms wordt aan sorbetijs een natuurlijk vruchtenaroma of wat room toegevoegd voor extra smaak, of een scheutje drank met alcohol. Een mengsel van puree, water en suiker heet een ‘compositie’. Als je dat invriest in een lage bak en elk halfuur losroert (of in een ijsmachine giet), krijg je uiteindelijk schepbaar sorbetijs. Waterijs kun je gewoon laten bevriezen, daar hoef je verder niets aan te doen.
Probeer waterijsjes
Andere verfrissende recepten
Populaire nagerechten
Andere tussendoortjes