Terug van weggeweest: de kweepeer
Een tijd lang is de kweepeer in ons land uit beeld geweest, maar inmiddels is deze vrucht weer hard op weg om een plekje in de Nederlandse keukens te heroveren. Lees alles over kweepeer!
Vlees konfijten is een oude Franse kooktechniek. Hierbij kook je vlees langzaam in vet op een lage temperatuur. Dit zorgt voor heerlijk mals en smaakvol vlees. Deze techniek werd vroeger gebruikt om vlees langer te bewaren, maar nu gebruiken we het vooral omdat het zo lekker is.
Voorbereiden: Wrijf het vlees in met zeezout, peper, knoflook en tijm. Laat dit 24 tot 48 uur in de koelkast staan zodat de smaken goed intrekken.
Spoelen en Droogdeppen: Spoel het vlees af om het zout en de kruiden te verwijderen. Dep deze vervolgens droog met keukenpapier.
Garen in Vet: Verwarm 1 liter dierlijk vet in een pan tot 90-95°C. Leg het vlees in het warme vet en zorg dat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat het vlees 2 tot 3 uur langzaam garen in de oven op 90-95°C.
Bewaren en Serveren: Laat het vlees afkoelen in het vet, bewaar het in de koelkast terwijl het nog ondergedompeld is, en bak het voor het opdienen nog even krokant in een pan.
Bij deze techniek worden fruit en groenten langzaam gekookt in een suikerstroop, waarmee je een heerlijke zoete snack maakt die ook perfect is als extra toevoeging voor een gerecht.
Voorbereiden: Snijd het fruit of groente die je wil konfijten in kleine stukjes of plakjes. Doe de stukjes in een pan en bedek ze met suiker en water. De verhouding die je hierbij moet gebruiken is ongeveer 1:1. Wil je extra smaak toevoegen? Doe dit door nog wat kruiden of specerijen toe te voegen, zoals kaneel, vanille.
Koken in siroop: Breng alles aan de kook en laat het zachtjes pruttelen totdat het fruit of de groenten zacht en glanzend zijn geworden. Dit kan 30 tot 60 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de stukjes.
Bewaren: Laat het fruit of de groenten afkoelen in de siroop en bewaar ze in een luchtdichte pot in de koelkast. Je hebt nu zelf gekonfijt, tijd om te proeven.
Te veel suiker gebruiken: Het toevoegen van te veel suiker kan ervoor zorgen voor een te zoete smaak en een plakkerige textuur. Zorg ervoor dat je de juiste verhouding en water gebruikt om de perfecte siroop te krijgen
Te kort of te lang koken: Door te kort of te lang je fruit, groenten en vlees te koken zorgt dit voor een ongelijke textuur en smaak. Zorg ervoor dat je de konfijt goed in de gaten houdt. Zijn deze zacht en glanzend? Dan zijn ze klaar om van het vuur gehaald te worden.
Niet afkoelen in de siroop: Het niet afkoelen van je konfijt zorgt voor het verlies van smaak.
Geen luchtdichte pot gebruiken: Het niet bewaren van je konfijt in een luchtdichte pot kan ervoor zorgen dat het sneller bederft en sneller smaak verliest.
Een tijd lang is de kweepeer in ons land uit beeld geweest, maar inmiddels is deze vrucht weer hard op weg om een plekje in de Nederlandse keukens te heroveren. Lees alles over kweepeer!
Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.
Niet iedere groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!