Konfijten

Konfijten: een eeuwenoude en tijdloze techniek. Gekonfijte fruit, vlees en groenten. Albert Heijn zet alles op een rij!

Konfijten: een eeuwenoude, maar tijdloze techniek

Konfijten is terug van weggeweest. Een techniek die vandaag de dag gebruikt wordt om een extra smaaksensatie toe te voegen aan je gerecht. Maar wat is het nou precies en wat kan je allemaal konfijten? We hebben alles op een rij gezet.
Konfijten: wat is het en wat kan je konfijten? Albert Heijn zet alles voor je op een rij!

Wat is konfijten?

Konfijten is een oude manier om voedsel langer goed te houden. Dit doe je door het voedsel te koken in een suiker- of zoutoplossing. Hierdoor krijgt het voedsel niet alleen een lekkere smaak, maar kun je het ook maanden of zelfs jaren bewaren zonder dat het bederft.

Wat kan je konfijten?

Je kan bijna elk soort fruit, groente en zelfs vlees konfijten. Citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen zijn erg populair, maar ook appels peren, gember en wortelen zijn geweldige opties. Deze vruchten worden veel gebruikt in desserts. Wist je dat gekonfijt vlees een steeds grotere rol speelt hartige gerechten? Wanneer je het konfijten onder de knie hebt zijn de opties eindeloos.

Zelf konfijten, hoe doe je dat?

Nu je weet wat je allemaal kan konfijten is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Het konfijten van vlees of fruit en groenten ziet er wel iets anders uit. We zetten alles even onder elkaar.

Vlees konfijten

Vlees konfijten is een oude Franse kooktechniek. Hierbij kook je vlees langzaam in vet op een lage temperatuur. Dit zorgt voor heerlijk mals en smaakvol vlees. Deze techniek werd vroeger gebruikt om vlees langer te bewaren, maar nu gebruiken we het vooral omdat het zo lekker is.

 

  1. Voorbereiden: Wrijf het vlees in met zeezout, peper, knoflook en tijm. Laat dit 24 tot 48 uur in de koelkast staan zodat de smaken goed intrekken.

  1. Spoelen en Droogdeppen: Spoel het vlees af om het zout en de kruiden te verwijderen. Dep deze vervolgens droog met keukenpapier.

  1. Garen in Vet: Verwarm 1 liter dierlijk vet in een pan tot 90-95°C. Leg het vlees in het warme vet en zorg dat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat het vlees 2 tot 3 uur langzaam garen in de oven op 90-95°C.

  1. Bewaren en Serveren: Laat het vlees afkoelen in het vet, bewaar het in de koelkast terwijl het nog ondergedompeld is, en bak het voor het opdienen nog even krokant in een pan.

Fruit en groenten konfijten

Bij deze techniek worden fruit en groenten langzaam gekookt in een suikerstroop, waarmee je een heerlijke zoete snack maakt die ook perfect is als extra toevoeging voor een gerecht.

 

  1. Voorbereiden: Snijd het fruit of groente die je wil konfijten in kleine stukjes of plakjes. Doe de stukjes in een pan en bedek ze met suiker en water. De verhouding die je hierbij moet gebruiken is ongeveer 1:1. Wil je extra smaak toevoegen? Doe dit door nog wat kruiden of specerijen toe te voegen, zoals kaneel, vanille.

  1. Koken in siroop: Breng alles aan de kook en laat het zachtjes pruttelen totdat het fruit of de groenten zacht en glanzend zijn geworden. Dit kan 30 tot 60 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de stukjes.

  1. Bewaren: Laat het fruit of de groenten afkoelen in de siroop en bewaar ze in een luchtdichte pot in de koelkast. Je hebt nu zelf gekonfijt, tijd om te proeven.

Gekonfijte citroen en sinaasappel. Heerlijk en mooi als decoratie op je gebak.

Veel gemaakte fouten

  1. Te veel suiker gebruiken: Het toevoegen van te veel suiker kan ervoor zorgen voor een te zoete smaak en een plakkerige textuur. Zorg ervoor dat je de juiste verhouding en water gebruikt om de perfecte siroop te krijgen

  1. Te kort of te lang koken: Door te kort of te lang je fruit, groenten en vlees te koken zorgt dit voor een ongelijke textuur en smaak. Zorg ervoor dat je de konfijt goed in de gaten houdt. Zijn deze zacht en glanzend? Dan zijn ze klaar om van het vuur gehaald te worden.

  1. Niet afkoelen in de siroop: Het niet afkoelen van je konfijt zorgt voor het verlies van smaak.

  1. Geen luchtdichte pot gebruiken: Het niet bewaren van je konfijt in een luchtdichte pot kan ervoor zorgen dat het sneller bederft en sneller smaak verliest.

Ga zelf aan de slag

Met de eenvoudige stappen die we hebben gedeeld, kun je zelf aan de slag. Probeer verschillende soorten vlees, fruit, groenten en smaken uit. Het kost misschien wat tijd, maar het resultaat is het zeker waard.
Creatief met gekonfijt fruit: Gebruik het als garnering op cakes en taarten, roer het door je yoghurt, of voeg het toe aan salades voor een verrassende zoete twist.

Meer lezen?

Terug van weggeweest: de kweepeer

Een tijd lang is de kweepeer in ons land uit beeld geweest, maar inmiddels is deze vrucht weer hard op weg om een plekje in de Nederlandse keukens te heroveren. Lees alles over kweepeer!

Lees alles over kweepeer
Kweepeer opengesneden en heel

Waarom je iedere dag gemberthee wil drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee
Kopje gemberthee met citroen

Gezonde groentesoorten

Niet iedere groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groentesoorten
Bladeren van kool