Wortelen zijn er in verschillende maten, kleuren en namen. Bospeentjes zijn lange smalle wortelen, waarbij het groene blad er nog aan zit. Als ze gewassen zijn en het groene blad eraf is gehaald, dan heten ze waspenen. Daarnaast is er ook nog een winterpeen, een grote dikkere wortel. Eén van de belangrijke voedingsstoffen in wortelen is betacaroteen. Betacaroteen bevat carotenoïden, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A helpt vervolgens bij het gezond houden van de huid en is goed voor het gezichtsvermogen. Wortelen komen in veel keukens voor. Aziatisch, Arabisch, maar ook zeker in Nederlandse keuken komen ze regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan hutspot. Wortelen zijn dus in veel recepten een favoriet!
Heb je wel eens gehoord van de pastinaak? Hij is familie van de wortel en in de volksmond wordt-ie ook wel witte peen genoemd. Hij heeft een andere smaak dan de winterpeen, maar je kunt ’m dezelfde functie geven in een gerecht.