Miso: de Japanse smaakmaker
Ketjap, visolie, azijn of tahin: allemaal smaakmakers voor in de keuken. Maar heb jij al eens gehoord van miso? Deze Japanse pasta is een van onze favoriete in de keuken. We vertellen je er alles over en delen onze favoriete miso-recepten.
Wat is miso?
Miso is een gefermenteerde pasta, gemaakt van sojabonen, zout en vaak een graansoort zoals rijst of gerst en koji. Koji bestaat uit rijst, gerst of sojabonen en een koji-kin schimmel. Deze bijzondere mix ondergaat een fermentatieproces dat enkele weken tot zelfs meerdere jaren kan duren! Dit proces geeft miso zijn unieke smaak en maakt het tot een goede smaakmaker in de keuken.
Hoe smaakt miso?
De smaak van miso is lastig te omschrijven. Als we het toch proberen zou de smaak van miso het beste omschreven kunnen worden als hartig, rijk, en complex. Het heeft een unieke umami-smaak, die vaak de vijfde smaak naast zoet, zuur, bitter, en zout wordt genoemd. Afhankelijk van de fermentatietijd en ingrediënten, kan miso verschillen van mild en zoetig tot diep en krachtig.
Is miso gezond?
Miso is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Daarnaast bevat miso probiotica, wat goed is voor je darmen. Zeker voor vegetariërs is het een mooie toevoeging om meer proteinen binnen te krijgen. Miso is dus niet alleen lekker, maar ook een gezonde toevoeging aan je favoriete recept.
Wat kun je maken met miso?
Miso kan je voor heel veel gerechten gebruiken, zowel zoet als zout:
Onze favoriet? Deze
noedels met miso, groenten en vegagehakt.
Hoe kan ik miso bewaren?
Om de smaak en versheid van miso te behouden, is het belangrijk om het goed te bewaren. Bewaar miso daarom in een luchtdicht bakje in de koelkast. Zo blijft het zeker maanden goed! De miso zal na verloop van tijd wel wat donkerder van kleur worden; dit heeft geen invloed op de kwaliteit
Hoe kan ik miso vervangen?
Help! Je wil een lekker recept maken met miso, maar je hebt helaas geen miso in huis. Geen zorgen, miso kan je gelukkig vervangen door bijv. sojasaus of tahin. Deze ingrediënten hebben niet precies dezelfde smaak, maar kunnen een vergelijkbare umami-smaak geven aan jouw gerechten.