Gochujang: hét ingrediënt voor pittige Koreaanse gerechten

Gochu-wat? Nee, precies. Echt bekend in Nederland is dit Koreaanse ingrediënt nog niet echt. Maar als je van licht pittige, diepe smaken houdt, is dit het moment om goo-sjoe-djang (zoals je het uitspreekt) te gaan gebruiken in de keuken. Wat is het precies? En waar smaakt het naar? We vertellen je er alles over.

Wat is gochujang?

Gochujang is een chilipasta gemaakt van rode pepers, (kleef)rijstmeel, gefermenteerde sojabonen en zout. Het is al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in de Koreaanse keuken. Vroeger werd het gebruikt om smaak toe te voegen aan soepen en stoofschotels, maar tegenwoordig zie je het terug in allerlei gerechten, van barbecuevlees tot noedels.

Kimchi met gochujang

Is gochujang pittig?

Gochujang heeft een fijne, zoetige pittigheid. Het is milder dan sriracha of sambal. Dat komt door het rijstmeel, maar soms wordt er ook nog suiker aan toegevoegd. Gochujang is naast pittig en een beetje zoet ook ‘umami’. Umami is de (door Japanners omschreven) 5e basissmaak en staat voor hartig, zoals de smaak van bouillon, paddenstoelen of kaas. Hoe pittig gochujang is, verschilt per merk en de rijpingstijd van de pasta.

Hoe gebruik je gochujang?

Gochujang kan worden gebruikt als saus voor noedels, als marinade voor vlees of als dip voor groenten. Ook als smaakmaker voor soepen en stoofschotels zit je hiermee goed. Verdun de chilipasta met water, sojasaus of honing als je niet van te pittig houdt. Ben je op zoek naar inspiratie om gochujang te gebruiken, dan zijn er genoeg Koreaanse recepten om uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan kimchi, waarbij je gochujang kan verwerken in een kruidenmengsel om de kimchi mee op smaak te brengen. Maar ook gegrilde kipkluifjes kun je heerlijk marineren met onder andere deze chilipasta.

BBQ kipkluifjes met gochujang marinade

Is gochujang gezond?

Gochujang is een voedzaam ingrediënt. Het bevat weinig calorieën en vet en het is rijk aan eiwitten en vezels. Er zit ook vitamine B2 en vitamine B3 in. Verder zit er in gochujang capsaïcine, een stofje in chilipepers dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering.

Waar kan je gochujang kopen?

Je kan deze chilipasta gewoon bij Albert Heijn kopen! Je vindt hem in het schap van de kruiden(pasta). Verder is gochujang verkrijgbaar in de meeste Aziatische supermarkten en online winkels.

Meer lezen?

Ontdek pittige 'nduja

Deze pittige smeerbare worst uit Italië is een heerlijke, nieuwe ontdekking. We vertellen je graag wat erin zit, hoe pittig dezwe gedroogde worst is en waar je 'nduja voor kan gebruiken.

Meer lezen over 'nduja

8x de lekkerste poké bowlsauzen

Op zoek naar een lekkere saus voor je poké bowl? Bekijk hier een lijstje van de 8 lekkerste poké bowlsauzen en maak ze met onze tips lekker zelf!

Bekijk de 8 lekkerste poké bowlsauzen
Tonijn poké bowl met saus

Furikake: smaakmaker uit Japan

De kans bestaat dat furikake je weinig zegt, maar dat je het toch al een keer gegeten hebt! Wat is het dan precies? We vertellen je er graag alles over!

Lees alles over deze smaakmaker
Verschillende soorten furikake in kommetjes