Za'atar

Za'atar: het kruidenmengel uit het Midden-Oosten

Za’atar: dit exotische kruidenmengsel zie je wel eens voorbijkomen in recepten. Maar wat is het eigenlijk, hoe moet je het gebruiken en kan je het ook vervangen voor een ander alternatief? Hoogste tijd dat wij dit nu met je delen.

Wat is za’atar en hoe smaakt het? 

Za’atar is een kruidenmix uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit meerdere ingrediënten maar het hoofdingrediënt is het gelijknamige za’atar. Dit is een soort wilde oregano wat smaakt naar de combinatie van oregano en tijm. Naast za’atar zitten er ook nog sesamzaadjes, marjolein en sumak (gedroogde zure besjes) in deze kruidenmix. Kortom: een verrassende combi dus!

Waar kun je za’atar voor gebruiken? 

Za’atar wordt meestal op brood gegeten. Meng het bijv. met een scheutje olijfolie en smeer dit op je favoriete platbrood, zoals pita. Bak of rooster het daarna in de oven voor een heerlijk Midden-Oostelijke pizza. Verder wordt za’atar vaak gebruikt voor:

  • Dips

Voor een snelle en smaakvolle dip kun je za'atar combineren met een goede olijfolie. Je kunt za'atar ook toevoegen aan hummus, labneh of Griekse yoghurt. Tip: Mix za’atar ook eens met roomkaas voor een heerlijke dip bij je cracker of toast. Dat is niet alleen lekker, maar staat ook gezellig op je borreltafel!

  • Groenten met een twist

Maak groenten nog lekkerder met za’atar erop! Strooi wat za’atar over geroosterde groenten uit de oven of mix het door een groentestoofpotje. Het geeft een aardse en lichtzure smaak die zelfs de meest simpele groenten overheerlijk maakt.

  • Salades

Ook salades krijgen een lekkere smaak door za'atar. Voeg een beetje za'atar toe aan je salade of meng het door je dressing voor een kruidige twist. Zo maak je in een handomdraai van je gegrilde kip of feta salade een Midden-Oosterse lekkernij

Is za'atar hetzelfde als ras el hanout? 

Nee! Verwar za'atar niet met zijn Noord-Afrikaanse neefje, ras el hanout. Beide klinken exotisch, maar hebben hun eigen smaak. Wist je dat ras el hanout in het Arabisch ‘het beste van de winkel’ betekent? Het kruidenmengsel kan wel 10 tot 20 specerijen bevatten, waaronder kardemom, kaneel, kruidnagel en komijn. Het is daardoor een stuk zoeter dan za’atar.

Hoe kan ik za'atar vervangen? 

Geen za'atar in huis? Geen paniek! Je kunt met een aantal basiskruiden en wat creativiteit zelf za’atar maken. Rooster eerst sesamzaadjes in een pan en mix dit met gedroogde oregano en tijm. Voeg als extra’tje een vleugje zout en sumak toe, en je hebt jouw huisgemaakte za’atar. Bewaar het daarna in een luchtdichte pot zodat de geur niet te snel verdwijnt.

Meer lezen?

Kombu: alles wat je moet weten

Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.

Meer over kombu

Gochujang: dé Koreaanse smaakmaker

Wil je weten waarom de Koreanen zo dol zijn op gochujang? We vertellen je er alles over.

Lees alles over gochujang
Kimchi met gochujang

Alles wat je moet weten over dashi

Wat ons betreft is dashi de lekkerste smaakmaker uit de Japanse keuken. Warm, krachtig en heerlijk van smaak. Wij vertellen je alles over deze favoriet.

Meer lezen over dashi