Op de plaats rust: tijd voor herstel

Klinkt ‘uitrusten’ als een droom nu je baby is geboren? Slapen en ontspannen zijn nu belangrijker dan ooit, want het helpt je lichaam en emoties te herstellen. Voor ouders én kind! Huisarts Tamara en psycholoog Hanan Haddouch geven slaap- en relaxtips.

1. Maak een dag- en nachtritme

De biologische klok van je baby is zich nog aan het ontwikkelen. Die klok bepaalt wanneer je kindje wakker of juist slaperig is en is dus superbelangrijk. Je kunt de biologische klok helpen door ervoor te zorgen dat het overdag licht is en ’s avonds en ’s nachts donker en stil. Laat de dag (vanaf 06.00 uur) duidelijk beginnen: doe de gordijnen open en voed je baby in het ochtendlicht. Neem je kindje ‘s ochtends ook mee naar buiten, want zonlicht is belangrijk voor de interne klok. Zorg er ’s avonds voor dat de (verduisterende) gordijnen dicht zijn. Laat bij het voeden ’s nachts alleen een heel zacht lampje branden en houd het contact zo rustig mogelijk.*

2. Ga voor herhaling: slapen, voeden, spelen

Houd, vanaf een paar weken na de geboorte, steeds hetzelfde ritme aan: slapen, voeden, spelen, slapen, voeden, spelen. Zo blijft je kleintje makkelijker wakker tijdens de voeding, wat helpt om beter te drinken en langer vol te zitten. Bovendien voelt je kleintje zich veilig door het vaste ritme, waardoor hij of zij makkelijker en sneller in slaap kan vallen.*

3. Zorg voor een vaste avondroutine

Volwassenen slapen beter door de dag rustig af te bouwen. En zo is het ook voor baby’s vanaf 6 weken. Zorg voor rust voor bedtijd door prikkels weg te nemen en de lampen te dimmen. Net als bij volwassenen helpt een bedtijdritueel baby's om sneller in slaap te vallen. Neem hier zo’n 20 tot 30 minuten de tijd voor en zorg dat er een zacht lampje brandt. Bijvoorbeeld: eerst handjes en gezicht wassen of in bad, dan een voeding, even zingen, voorlezen en een muziekje afspelen. Door deze vaste volgorde (zie tip 2) voelt je baby zich veilig, geliefd en rustiger. Goed om te weten: een warm badje kan helpen om beter te slapen. De lichaamstemperatuur van je baby stijgt in het water en daalt daarna. Die daling kan slaperig maken.*

4. Plan je relaxmomenten

Als je baby goed slaapt, doet jou dat als ouder ook goed. Zeker in het begin kan de combinatie van gebroken nachten en het gevoel dat je hele leven om je baby draait, overweldigend zijn. Je vraagt je misschien af: doe ik het als ouder wel goed? En hoe houd ik tijd over voor mezelf? Het is een uitdagende periode, plan daarom je rustmomenten in. Probeer te rusten als je baby slaapt. En blok ook bewust andere rustmomenten in je agenda. Dan is de kans groter dat het lukt. Rust nemen is geen luxe, maar hard nodig om op te laden en om te gaan met de drukte van het ouderschap. Als jij ontspannen bent, straal je rust uit waardoor je baby zich ook veilig en kalm kan voelen. Aanvullende tips:

  • Al is het kort, doe wat leuks voor jezelf. Een koffie in de zon, even alleen wandelen of lezen;

  • Durf om hulp te vragen (zie ook tip 3);

5. Doe het als team

Als kersverse ouders voelt het soms alsof je thuis samen een bedrijf runt. Dat is niet altijd even romantisch, maar je hebt die samenwerking als team wel nodig. Een duidelijke taakverdeling voorkomt onnodige stress en versterkt jullie band in deze (nieuwe) levensfase. Bespreek hoe jullie samen de zorg en rust kunnen verdelen, bijvoorbeeld door een ploegendienst in te stellen voor de nacht of ochtend. Soms is een nacht doorslapen in een aparte kamer precies wat je nodig hebt om de volgende dag weer aan het werk te gaan. Gun dat elkaar!

6. Laat je verzorgen, zoals in andere culturen

In veel culturen zijn de eerste 40 dagen na de geboorte een belangrijke periode, met extra zorg voor moeder en baby. Laat je inspireren door deze eeuwenoude tradities en ervaar hoe fijn het is om (zonder schuldgevoel!) hulp te ontvangen bij het huishouden, maaltijden en de zorg voor je baby. Dit geeft je de rust om lichamelijk en emotioneel te herstellen. Het idee is dat goede zorg in deze periode een stevige basis legt voor de gezondheid en het welzijn van jou en je kindje. De extra steun is óók fijn voor de partner om met frisse energie bij te dragen aan het gezin.

7. Nog meer tips?

Meer tips om helemaal tot rust te komen als je baby is geboren, vind je in de video’s van onze samenwerkingspartner VGZ. Neurowetenschapper en slaapexpert Els van der Helm vertelt wat je kunt doen om zelf goed te slapen.

Hoe je om kunt gaan spanningen, onzekerheid en andere mentale problemen in deze bijzondere periode, vertelt psycholoog Hanneke Dongelmans.

 

Bekijk de video's

Meer doen?

Swap je mee?

Makkelijk je maaltijden gezonder te maken? Ga swappen! Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Probeer onze slimme swaps voor elk moment en ontdek jouw favoriet

Lees meer over swappen

Ontmoet onze experts

Werken aan een gezondere leefstijl: dat is samen makkelijker dan alleen. Onze experts zijn er voor je met tips, recepten, trainingen en dagelijkse coaching bij verschillende challenges.

Bekijk de experts

Hoe gezond leef jij?

Kom er snel achter met onze gratis Leefstijlcheck. Krijg persoonlijk advies en ga direct aan de slag met de tips van onze 12 leefstijlexperts, heel veel inspiratie én gezonde extra’s. Doe mee!

Lees meer over de Leefstijlcheck