'!De Lekkerste Uiensoep!'

Soepen, Lunch, 4 personen, Frans.

Laatst aangepast: 14-08-2023 | 226 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 - 3 el verse tijm, alleen de blaadjes
  • 6 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1 blad laurier
  • 1 á 2 el olijfolie
  • 1 klont boter
  • 1,3 liter bouillon, (rund, kip of groente)
  • 3/4 tl zeezout
  • 3/4 tl zwarte peper uit de molen
  • 1 vers ciabattabrood
  • 115 gram gruyère of andere smeltkaas

Bereiden

Bak de uien met tijm, knoflook en laurierblad aan in een flinke scheut olijfolie en de klont boter. Leg de deksel op de pan en laat alles 15 minuten op een laag pitje pruttelen zonder dat de uien verkleuren. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze aan de bodem vastbakken. Hoe langzamer je ze bakt, hoe beter het is. Haal dan het deksel van de pan, draai het vuur hoog en bak de uien tot ze licht goudbruin zijn. Hierdoor worden ze zoetig en wordt de smaak intenser. Giet de bouillon erbij, zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten heel zachtjes koken. Je kunt vet dat boven komt drijven van de soep scheppen, maar sommigen vinden dat het vet juist een lekkere smaak geeft. Breng de soep op smaak met zout en peper. Wanneer hij naar wens is, schep je de (ovenvaste) kommen vol en zet ze op een bakplaat. Snijd of scheur het brood in stukken. Leg het brood op de soep in de kommen, sprenkel er wat olijfolie over en strooi er dan de geraspte gruyère op. Zet de bakplaat in een matig voorverwarmde oven of onder de grill, zodat het brood licht geroosterd wordt en de kaas smelt.

Bronvermelding