Voedselverspilling

Onze doelstellingen
In 2030 willen we de voedselverspilling in onze eigen operatie met 50% verminderen ten opzichte van 2016. Daarnaast hebben we als onderdeel van onze samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), twee aanvullende doelstellingen opgesteld om voedselverlies in onze groente- en fruitketens verder terug te dringen. In 2030 willen we:
-
50% minder voedselverlies bij onze leveranciers van groente en fruit. Dit verlies ontstaat tijdens opslag, verwerking en transport.
-
25% minder voedselverlies bij onze Nederlandse en buitenlandse telers. Dit omvat verliezen tijdens de teelt, oogst en opslag op hun bedrijf.
Onze resultaten

Onze aanpak om voedselverspilling te voorkomen

Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan
Uitvoering
-
Dynamisch afprijzen. We gebruiken elektronische prijskaarten in de winkels voor al onze producten in de winkel. Dit noemen we dynamisch afprijzen. Hierdoor geven we oplopende korting tot 70% naarmate de houdbaarheidsdatum nadert. Met een slim algoritme berekenen we de ideale korting voor dat moment. Zo zorgen we ervoor dat er aan het einde van de dag minder producten overblijven die niet meer verkocht kunnen worden.
-
Brood van Gisteren. Brood dat aan het einde van de dag overblijft bij onze bakkerij-afdeling in de winkel, verkopen we de volgende ochtend tot 11.00 uur met korting onder de naam ‘Brood van Gisteren’. Het brood is nog steeds vers en lekker.
-
AH Overblijvers. Via AH Overblijvers verkopen we producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn of uit het assortiment gaan met flinke korting.
- Het Groente & Fruitzakje. Het Groente & Fruitzakje is een herbruikbaar verszakje gevuld met groente en fruit dat iets rijper is of een oneffenheid heeft, maar nog steeds van prima kwaliteit is.
- Donaties aan de Voedselbank. Omdat we steeds beter kunnen voorspellen wat we nodig hebben in onze schappen en meerdere initiatieven hebben om verspilling terug te dringen, neemt de hoeveelheid voedsel die we aan voedselbanken geven af. Desondanks zijn we nog steeds de grootste donateur in Nederland.
Consumptie
-
Kijk, Ruik, Proef-logo. In samenwerking met de Coalitie Houdbaarheid hebben we het Kijk, Ruik, Proef-icoon geïntroduceerd. Het Kijk, Ruik, Proef-icoon op producten met een THT-datum stimuleert klanten om zelf te beoordelen of een product nog goed is na de houdbaarheidsdatum. Het handje-icoon bij producten met een TGT-datum maakt duidelijk dat TGT-producten niet meer veilig te eten zijn na de datum. Op deze manier zorgen we voor meer bewustwording rondom de houdbaarheid, zodat klanten thuis minder verspillen.
-
Scan & Kook. Met behulp van Generative AI-technologie is de Scan & Kook-functie in de AH app gebouwd om voedselverspilling tegen te gaan. Klanten maken een foto van de ingrediënten die ze nog over hebben. Via de app krijgen klanten vervolgens gepersonaliseerde recepten die ze eenvoudig op hun boodschappenlijst zetten, zodat ze de ingrediënten in hun gerecht kunnen verwerken en niet hoeven weg te gooien.

Samenwerken om voedselverspilling te verminderen
