Boerenkool

Boerenkool

Wie denkt aan boerenkool, denkt al snel aan boerenkoolstamppot. Maar er zijn nog zo veel meer variaties met deze bijzonder lekkere en voedzame groente. Wij roepen maar even: soep, ovenschotel, salade en zelfs boerenkoolsmoothie! Leer de veelzijdigheid van boerenkool hier kennen.

Boerenkool invriezen: hoe?

Boerenkool invriezen: hoe?

Luchtdicht verpakt is boerenkool tot 3 maanden in de vriezer te bewaren. Wil je rauwe boerenkool invriezen? Dat doe je zo:

  1. Breng in een pan ruim water aan de kook.
  2. Kook de boerenkool 2-3 minuten.
  3. Spoel de boerenkool onder koud stromend water om het gaarproces te stoppen.
  4. Laat de boerenkool uitlekken en maak zo goed mogelijk droog met een schone handdoek of keukenpapier.
  5. Vries de boerenkool in een diepvriesbestendige luchtdichte bewaardoos of diepvrieszak in.
  6. Bewaar de boerenkool tot 3 maanden in de vriezer.

Wil je je bevroren boerenkool gebruiken? Je hoeft het niet eerst te ontdooien, je kunt het direct in kokend water koken.

Hoe kun je het best boerenkool opwarmen?

Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het allerlekkerst is boerenkoolstamppot nog even op te bakken in een koekenpan.

Hoe kun je het best boerenkool opwarmen?
Hoe lang moet boerenkool koken?

Hoe lang moet boerenkool koken?

Kook je boerenkool 10 minuten, dan heeft het blad nog een beetje bite. Voor door en door gaar laat je boerenkool 20 minuten koken. Naast koken kun je de boerenkool roerbakken of wokken – dat duurt zo’n 8 minuten. En zelfs (bijna) rauw is deze groente lekker! Wok de bladeren dan zo’n 4 minuten of blancheer ze en maak er een salade mee. Weten hoe je boerenkool kookt in stamppot? Lees alles over boerenkoolstamppot hier!

Wat is de oorsprong van boerenkool?

Boerenkool is een donkergroene, stevige bladgroente, die vaak jaarrond verkrijgbaar is maar voornamelijk in de herfst en winter wordt geteeld. Eentje om elk jaar weer naar uit te kijken! Het is een groente bij uitstek om te eten als het koud wordt, want wist je dat boerenkool zoeter smaakt als de temperatuur onder het vriespunt daalt? Vers geplukt zijn het grove bladeren met dikke stengels, maar de meeste mensen kennen de fijngesneden bladeren uit de supermarkt.

Wat is de oorsprong van boerenkool?
Boerenkool maken

Boerenkool maken

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken van 2 cm. Doe de boerenkool in een ruime pan en leg de aardappelen erop. Voeg water toe tot de aardappelen net onderstaan. Breng aan de kook en laat 10 min. op middelhoog vuur koken.
  2. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg op de aardappelen. Kook het geheel in nog ca. 10 min. gaar. Haal de rookworsten uit de pan en houd warm onder een deksel of aluminiumfolie. Giet de aardappelen en boerenkool af, maar vang het kookvocht op.
  3. Stamp de aardappelen met de boerenkool fijn. Roer de boter en azijn erdoor tot de boter gesmolten is. Voeg kookvocht toe tot de stamppot de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel de stamppot over de borden. Snijd de rookworst in plakjes en leg erop.