Grapefruit

Grapefruit

Van verse grapefruit tot grapefruit frisdrank: je vindt deze vrucht terug in vele vormen. Grapefruit is een zoetsappige vrucht, maar waar komt het nou eigenlijk vandaan? En waar kan je het in gebruiken?

Wat is grapefruit?

Wat is grapefruit?

De grapefruit of pompelmoes is een citrusvrucht met wit of roze vruchtvlees. De vrucht staat bekend om zijn bittere smaak... Maar hoe roder de vrucht, hoe zoeter de smaak. Grapefruit is rijk aan vitamine C. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied en wordt tegenwoordig ook in Nederland gekweekt.

Wat kun je doen met grapefruit?

Grapefruit is een ideale smaakmaker en wordt daardoor in veel verschillende soorten maaltijden en drankjes gebruikt. De frisse smaak van grapefruit geeft een kick aan je gerechten. Mix het door je salade, gebruik het sap in een heerlijke cocktail, of verwerkt in een dressing. Om net dat extra’s aan je cocktail te geven, kun je zelf grapefruit drogen. Snij de grapefruit in schijven. Leg ze op een bakplaat en bak ze voor 3 uur op 100 graden. Ook kun je grapefruit ook in je smoothies doen. Zin in een lekker ijsje? Maak er sorbet van.

Wat kun je doen met grapefruit?
Hoe bewaar je een grapefruit?

Hoe bewaar je een grapefruit?

Bewaar grapefruit buiten de koelkast op een droge en koele plaats. Na het plukken rijpen ze niet meer, dus zijn ze 1 á 2 weken houdbaar. Je kan ze ook invriezen. Hiervoor moet je wel de vrucht schillen en snijden. In de vriezer is het een jaar houdbaar. Een rijpe grapefruit voelt lekker stevig en glanst mooi. Is dit niet het geval? Dan kun je hem beter laten liggen.

Is grapefruit gezond?

Net als andere soorten groente en fruit staat grapefruit in de Schijf van Vijf. In grapefruit zit veel vitamine C, en de vrucht bevat weinig calorieën (56 in een hele vrucht), veel water en vezels.

Is grapefruit gezond?
Linzensalade met witlof, grapefruit en hazelnoten

Linzensalade met witlof, grapefruit en hazelnoten

  1. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de rode uien in halve ringen en meng met de helft van het citroensap. Laat 10 min. marineren.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  3. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof. Halveer de stronken in de lengte, verwijder de harde kern en snijd het witlof in dunne reepjes. Meng de witlof met de rest van het citroensap. Snijd de peterselie fijn.
  4. Doe de linzen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de grapefruit. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vang het vocht op.
  5. Snijd het loof van de radijs en maak de radijsjes schoon. Doe het loof en de radijs in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de radijsjes in kwarten.
  6. Meng de linzen met de witlof, rode ui, olie, helft van de peterselie, radijs, het radijsloof, grapefruitsap en citroenrasp. Verdeel de salade over de borden, leg de grapefruit partjes erop en verdeel de geitenkaas erover. Bestrooi met de hazelnoten en rest van de peterselie. Breng op smaak met peper en eventueel zout.