Zuurdesemstarter
Als je je eigen zuurdesembrood gaat bakken, maak je hem natuurlijk helemaal from scratch met deze zuurdesemstarter.
35 min. bereiden / 1 dag wachten
2 ingrediënten
Aan de slag
Weeg de pot en zet het gewicht erop, bijvoorbeeld door middel van een sticker of een touwtje met een papieren kaartje. Dan kun je bij het bakken van het brood snel zien hoeveel starter je nog over hebt. Doe 50 meel in de pot en meng er met een schone lepel 50 ml lauw water door. Zorg dat je geen klontjes hebt. Dek de pot losjes af met vershoudfolie en zet op een behaaglijke, tocht- en zonvrije plek, zoals een keuken-, voorraad- of gangkast.
Meng de volgende dag 50 g meel met 50 ml lauw water. Zorg dat je geen klontjes hebt. Dit mengsel is de dagelijkse voeding. Roer het goed door de eerste portie van je starter. Zet de pot weer losjes afgedekt met vershoudfolie op de behaaglijke plek. Herhaal deze stap 5 dagen met telkens 50 g meel en 50 g lauw water.
Na 2-3 dagen verschijnen er luchtbelletjes en begint het mengsel wat zurig te ruiken. Luchtbelletjes zijn zichtbaar en het ruikt een beetje zurig. Er kan ook een laagje grijzig water op de starter ontstaan. Roer dit goed door voor je weer een portie voeding toevoegt. Is je starter klaar? Bewaar ’m op de behaaglijke plek als je ’m een paar keer per week wilt gebruiken. Gebruik ’m anders afgedekt in de koelkast.
Zuurdesemstarter
Als je je eigen zuurdesembrood gaat bakken, maak je hem natuurlijk helemaal from scratch met deze zuurdesemstarter.
bijgerecht
null porties
35 min. bereiden
1440 min. wachten
Aan de slag
Weeg de pot en zet het gewicht erop, bijvoorbeeld door middel van een sticker of een touwtje met een papieren kaartje. Dan kun je bij het bakken van het brood snel zien hoeveel starter je nog over hebt. Doe 50 meel in de pot en meng er met een schone lepel 50 ml lauw water door. Zorg dat je geen klontjes hebt. Dek de pot losjes af met vershoudfolie en zet op een behaaglijke, tocht- en zonvrije plek, zoals een keuken-, voorraad- of gangkast.
Meng de volgende dag 50 g meel met 50 ml lauw water. Zorg dat je geen klontjes hebt. Dit mengsel is de dagelijkse voeding. Roer het goed door de eerste portie van je starter. Zet de pot weer losjes afgedekt met vershoudfolie op de behaaglijke plek. Herhaal deze stap 5 dagen met telkens 50 g meel en 50 g lauw water.
Na 2-3 dagen verschijnen er luchtbelletjes en begint het mengsel wat zurig te ruiken. Luchtbelletjes zijn zichtbaar en het ruikt een beetje zurig. Er kan ook een laagje grijzig water op de starter ontstaan. Roer dit goed door voor je weer een portie voeding toevoegt. Is je starter klaar? Bewaar ’m op de behaaglijke plek als je ’m een paar keer per week wilt gebruiken. Gebruik ’m anders afgedekt in de koelkast.
bereidingstip:
bereidingstip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
350 g volkorenmeel
350 g lauw kraanwater
Dit heb je nodig
digitale weegschaal
glazen of plastic pot (1 liter)
vershoudfolie