Glutenvrije kerststol
Ook als je beperkt (of geen) gluten kan of wil eten, kun je gewoon genieten van een kersttol. Deze versie heeft alles wat een 'normale' kerststol ook heeft zoals rozijnen, spijs en nootjes. Behalve gluten dus.
35 min. bereiden / 45 min. oventijd / 1 uur 30 min. wachten
10 ingrediënten
Aan de slag
Wel de rozijnen 5 min. in lauwwarm water. Giet af en dep droog.
Meng in de kom van de staande mixer het lauwwarme water met de gist. Voeg 440 g van de broodmix, de suiker en het zout toe en kneed met de deeghaak in 5 min. tot een samenhangend deeg.
Bestuif je werkblad met de rest van de broodmix en kneed het deeg nog minimaal 2 min. stevig door. Doe het deeg terug in de kom, dek af met een theedoek en laat 30 min. rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Hak de hazelnoten grof en meng met de rozijnen. Kneed de amandelspijs met de handen soepel. Vorm tot een staaf van 25 cm lang. Meng de hazelnoten en rozijnen door het gerezen deeg. Rol het deeg met de deegroller uit tot een brede, ovale lap van 28 cm.
Leg de spijsrol iets boven het midden van het lange stuk van het ovale deeg. Besprenkel de randen met een beetje water. Vouw de lange kant over de spijs, rol door en vouw tot een vorm van 10 x 25 cm.
Leg de feeststol op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los. Bestrijk de stol ermee en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak in 45-50 min. gaar en goudbruin. Laat minimaal 1 uur afkoelen. Zeef de poedersuiker boven de stol.
Glutenvrije kerststol
Ook als je beperkt (of geen) gluten kan of wil eten, kun je gewoon genieten van een kersttol. Deze versie heeft alles wat een 'normale' kerststol ook heeft zoals rozijnen, spijs en nootjes. Behalve gluten dus.
null personen
280 kcal
35 min. bereiden
90 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Wel de rozijnen 5 min. in lauwwarm water. Giet af en dep droog.
Meng in de kom van de staande mixer het lauwwarme water met de gist. Voeg 440 g van de broodmix, de suiker en het zout toe en kneed met de deeghaak in 5 min. tot een samenhangend deeg.
Bestuif je werkblad met de rest van de broodmix en kneed het deeg nog minimaal 2 min. stevig door. Doe het deeg terug in de kom, dek af met een theedoek en laat 30 min. rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Hak de hazelnoten grof en meng met de rozijnen. Kneed de amandelspijs met de handen soepel. Vorm tot een staaf van 25 cm lang. Meng de hazelnoten en rozijnen door het gerezen deeg. Rol het deeg met de deegroller uit tot een brede, ovale lap van 28 cm.
Leg de spijsrol iets boven het midden van het lange stuk van het ovale deeg. Besprenkel de randen met een beetje water. Vouw de lange kant over de spijs, rol door en vouw tot een vorm van 10 x 25 cm.
Leg de feeststol op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los. Bestrijk de stol ermee en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak in 45-50 min. gaar en goudbruin. Laat minimaal 1 uur afkoelen. Zeef de poedersuiker boven de stol.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
50 g rozijnen
350 ml lauwwarm water
7 g gist
450 g Schär glutenvrije broodmix
2 el witte basterdsuiker
¼ tl zout
35 g hazelnoten
200 g amandelspijs
1 middelgroot scharrelei
10 g amandelschaafsel
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
deegroller