Kerstontbijt inspiratie 2024
Begin je feestdag goed met een heerlijk kerstontbijt! Van zoete lekkernijen tot hartige hapjes, we hebben inspirerende ideeën voor een onvergetelijke ochtend. Maak het extra feestelijk met deze smakelijke suggesties.
Kerstbroodkrans
- Verwarm de melk, het water en ¾ van de boter in een steelpan op laag vuur, kook het niet. Zet het vuur uit en wacht tot de boter gesmolten is. Voeg als de boter gesmolten en het mengsel handwarm is de basterdsuiker en gist toe en laat 15 min. staan. De gist wordt nu geactiveerd en gaat schuimen.
- Doe ondertussen de rozijnen in een kom en schenk er zo veel kokend water over dat ze onderstaan. Laat ze 15 min. wellen. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Hak de hazel-en pistachenoten grof.
- Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en schenk het boter-melkmengsel erin. Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg.
- Neem het deeg uit de kom en kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad in 6 min. soepel. Maak een bol van het deeg en leg in een kom. Laat afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Splits het ei, kneed de dooier door de amandelspijs. Bewaar 15 g eiwit afgedekt in de koelkast, de rest van het eiwit gebruik je niet. Bestuif het werkblad eventueel met wat extra bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van 30 x 45 cm.
- Maak van de amandelspijs een lange rol van 40 cm en plaats 2 cm van de rand op de lap deeg. Bestrooi de rest van het deeg met de rozijnen, abrikozen, hazel-en pistachenoten.
- Rol het deeg aan de lange zijde strak op, begin bij de amandelspijs. Snijd de rol met een broodmes in de lengte doormidden zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet.
- Druk de helften goed aan zodat je de vulling blijft zien, maar de vulling ook blijft zitten. Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar. Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen, leg in een rondje als een krans en maak de uiteinden aan elkaar vast.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek losjes af met een met bloem bestoven, schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek. Verwarm na 45 min. de oven voor op 200 °C.
- Bak de kerstbroodkrans ca. 10 min. in het midden van de voorverwarmde oven. Smelt ondertussen de rest van de boter. Neem de krans uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.
- Bestrijk de kerstbroodkrans met de boter, bestrooi met het amandelschaafsel en bak nog ca. 30 min. op 175 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Laat 10 min. afkoelen op de bakplaat. Laat verder afkoelen op een rooster.
- Klop het bewaarde eiwit los in een kom. Meng beetje bij beetje de poedersuiker erdoor, tot je een glazuur hebt. Verdeel het glazuur in dunne lijnen over de krans.
Wat zijn originele manieren om kerstontbijt te presenteren?
Maak je kerstontbijt een lust voor het oog met deze creatieve presentatie-ideeën:
-
Ontbijtplank: arrangeer verschillende hapjes op een grote houten plank
-
Kerstboom van croissants: stapel croissants in een kerstboomvorm
-
Individuele ontbijtmandjes: geef iedereen een eigen gevuld mandje
-
Ontbijtbuffet: laat iedereen zelf kiezen met een uitgebreid buffet
Voeg wat groen toe met takjes rozemarijn of hulst voor extra kerstsfeer. Vergeet de kerstmuziek niet voor de ultieme ervaring!
Hoe maak je je kerstontbijt stressvrij?
Een stressvrij kerstontbijt begint met een goede voorbereiding. Veel gerechten kun je een dag van tevoren klaarmaken:
-
Overnight oats: meng en laat een nacht staan
-
Quiche of hartige taart: bak voor en warm op
-
Fruit salade: snijd en bewaar gekoeld
-
Smoothies: blend en bewaar in flessen
Dek de tafel de avond ervoor. 's Ochtends hoef je alleen nog verse items toe te voegen en op te warmen. Zo heb jij ook tijd om te genieten!
Voor op je boodschappenlijstje
Ontbijtgerechten