Non-plus-ultrakoekjes van Emma
'Non plus ultra' vertaalt in het Latijn naar 'het beste wat er is' - en dat is een uitstekende benaming voor deze heerlijke koekjes! Met dit familierecept van Emma maak je prachtige koekjes op basis van amandelmeel met een vulling van rozenbotteljam.
Aan de slag
Zorg dat de roomboter koud is. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Doe de bloem en het amandelmeel in de keukenmachine en mix met korte pulsen. Voeg de koude boter, kristalsuiker, crème fraîche en het eigeel toe en mix tot het een samenhangend deeg vormt. Schep op het werkblad en vorm er een plak van 15 x 20 cm van (per 17 stuks). Wikkel in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol met de deegroller uit tot het een plak van 3 mm. dik. Steek er 34 koekjes uit (per 17 stuks). Steek uit de helft van de koekjes een rondje uit het midden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 12-15 min. tot lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat 30 min. op de bakplaat afkoelen.
Bestuif de koekjes met een gat met de poedersuiker. Verdeel ⅔ van de jam over de koekjes zonder gat en top af met de koekjes met gat. Vul de gaten van de koekjes met de rest van de jam.
Non-plus-ultrakoekjes van Emma
'Non plus ultra' vertaalt in het Latijn naar 'het beste wat er is' - en dat is een uitstekende benaming voor deze heerlijke koekjes! Met dit familierecept van Emma maak je prachtige koekjes op basis van amandelmeel met een vulling van rozenbotteljam.
nagerecht
null porties
305 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Zorg dat de roomboter koud is. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Doe de bloem en het amandelmeel in de keukenmachine en mix met korte pulsen. Voeg de koude boter, kristalsuiker, crème fraîche en het eigeel toe en mix tot het een samenhangend deeg vormt. Schep op het werkblad en vorm er een plak van 15 x 20 cm van (per 17 stuks). Wikkel in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol met de deegroller uit tot het een plak van 3 mm. dik. Steek er 34 koekjes uit (per 17 stuks). Steek uit de helft van de koekjes een rondje uit het midden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 12-15 min. tot lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat 30 min. op de bakplaat afkoelen.
Bestuif de koekjes met een gat met de poedersuiker. Verdeel ⅔ van de jam over de koekjes zonder gat en top af met de koekjes met gat. Vul de gaten van de koekjes met de rest van de jam.
bereidingstip:
resttip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
280 g ongezouten roomboter
3 scharreleieren
350 g tarwebloem
150 g amandelmeel
50 g kristalsuiker
2 tl crème fraîche
30 g poedersuiker
200 g fijngezeefde rozenbotteljam in pot
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
ronde uitsteekvorm (Ø 4 cm)
deegroller
uitsteekrondje (Ø 1 cm)
bakpapier