Carnaval recepten

Carnaval recepten

Kijk jij het hele jaar uit naar het grootste verkleedfeest van het jaar? Vergeet dan niet om je ook te verlekkeren aan al het carnavalseten. Zet je tanden in de lekkerste regionale specialiteiten die je onder de rivieren vindt. Alaaf!

Nonnevot maken: zo doe je dat

Nonnevot maken: zo doe je dat

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot handwarm en neem van het vuur. Voeg de gist toe en roer door. Laat 3 min. staan. Zeef de bloem boven een ruime kom. Maak een kuil in het midden en schenk daar de melk met gist in. Voeg de basterdsuiker, zachte boter en het zout toe. Kneed tot een soepel deeg. Dit duurt ca. 6 min. Gebruik extra bloem als het deeg te plakkerig is. Maak een mooie bal van het deeg. Doe terug in een schone kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  2. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in bolletjes (per stuk 1 bolletje). Rol elk bolletje uit tot een lange streng van ca. 20 cm. Leg in elke streng een knoop. Leg de deegknopen op een met bakpapier bekleed werkblad. Leg er een schone theedoek over en laat nog 30 min. rijzen.
  3. Verhit de frituurolie in een pan of friteuse tot 175 °C. Doe de kristalsuiker op een schotel. Frituur de deegknopen per 3 tegelijk in ca. 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem ze uit de olie met een schuimspaan en wentel ze door de kristalsuiker.
Wanneer is carnaval?

Wanneer is carnaval?

Het carnavalsseizoen start officieel op 11 november, maar de grootste festiviteiten vinden plaats 40 dagen voorafgaand aan Pasen. De precieze datum verschilt dus, maar het is altijd in februari en duurt van zondag tot en met dinsdag. Waarom vieren we carnaval? De achtergrond ligt in de katholieke kerk, waarschijnlijk komt het uit Italië. Na carnaval werd er vroeger tot de Pasen gevast, waarbij er geen vlees werd gegeten. De naam komt waarschijnlijk ook van carne vale, dat Latijn is voor ‘afscheid van vlees’. Het feest wordt vooral in het Zuiden van Nederland gevierd.

Carnaval-ideeën: wat eet en drink je vooraf en naderhand?

Het verschilt een beetje in welke regio je carnaval viert, maar typisch carnavalseten is vaak stevig en vrij vet. Jammie! In Brabant eet je bijvoorbeeld worstenbroodjes en in Limburg friet met zoervleisj. Al is friet met vette saus in elke regio een vaak gegeten snack tijdens carnaval. Als je na de festiviteiten weer even op krachten moet komen, raden we deze semi-gezonde kapsalon aan.

Carnaval-ideeën: wat eet en drink je vooraf en naderhand?

Carnaval-feestje: welke gerechten serveer je?

Vaak wordt eten op straat gehaald, maar samen de dag thuis beginnen is altijd een goed idee. Ga dan zelf aan de slag met bijvoorbeeld Bossche bollen, nonnevotten of een zelfgemaakte frikandel. Ook dat frietje zoervleisj kun je gewoon thuis maken. Niet zo veel tijd? Deze snelle saucijzenbroodjes staan binnen 15 minuten in de oven en zijn een regelrechte crowd pleaser.