Erwtensoep
Hollandse erwtensoep: dé soep voor tijdens de koude wintermaanden. Snert koken staat zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed én er bestaat een WK snert koken. Ja, echt! Snel gaan oefenen dus.
Erwtensoep
- Breng de erwten met de schouderkarbonades, de speklappen en het water aan de kook. Laat 30 min. op laag vuur koken. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door. Schraap regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep aanbrandt.
- Snipper ondertussen de ui. Was de prei en snijd in dunne ringen. Schil en snijd de knolselderij in blokjes van 1 cm. Schil de wortel, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van 1 cm. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
- Voeg de ui, prei, knolselderij, wortel, laurier en tijm toe en laat de soep 30 min. zachtjes koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Haal de schouderkarbonades en de speklapjes uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes. Snijd de rookworst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep 15 min. zachtjes koken. Verdeel de soep over kommen.
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Erwtensoep vind je over de hele wereld, maar snert is typisch Nederlands. Het verschil? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Zo zijn er mensen die zeggen dat erwtensoep enkel rookworst bevat en snert extra varkensvlees. Waar velen het overeens zijn is dat snert de dikkere variant is van erwtensoep, die ontstaat als je de soep een dag laat staan. Hier gaan wij ook vanuit. In ons basisrecept voor erwtensoep zit ook extra varkensvlees.
Wat eet je bij erwtensoep?
Het ligt eraan hoe je de erwtensoep bereidt, maar vaak vult deze al genoeg en hoef je er niets bij te serveren. Wil je er toch iets naast eten? Dan kun je gaan voor een klassieke serveercombinatie: roggebrood. Kaal of belegd met spek. Houd je niet van roggebrood dan kun je natuurlijk ook een ander sneetje brood kiezen.
Hoe bewaar je erwtensoep?
Erwtensoep kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de erwtensoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst. De soep warm je op een laag vuur, al roerende weer op.
Welk vlees eet je bij erwtensoep?
In klassieke erwtensoep erwtensoep kan rookworst natuurlijk niet ontbreken. Je kunt ook gaan voor een magere of vegetarische variant. Vaak wordt erwtensoep, of snert, ook gemaakt met extra varkensvlees zoals spek, schouderkarbonade of hamlappen.
Is erwtensoep gezond?
Wil je gezonde erwtensoep maken? Dat kan. Het hangt natuurlijk helemaal af van de ingrediënten die je kiest. Erwtensoep wordt vaak gemaakt van spliterwten. Deze zijn gezond! Net als wortels en ui. De groenten bevatten veel vitamine en mineralen. Vlees in je erwtensoep kan je gerecht wat minder gezond maken. Zo is rookworst bewerkt vlees en bevat het veel verzadigd vet, net als spek. Ga voor mager vlees of een vegetarische variant om het gezonder te maken. Maak je de soep met bouillon? Let dan op: volgens het Voedingscentrum is het ’t beste om bouillonblokjes – i.v.m. het zoutgehalte – maar een keer per week te gebruiken. In plaats van zout kun je de soep ook op smaak bengen met kruiden, bijvoorbeeld laurierblad.
Direct aan de slag
Anderen bekeken ook
Meer inspiratie?