Eenpansgerechten
Gemak in de keuken kan verschillende dingen betekenen, maar een daarvan is koken uit één pan, als je het ons vraagt. Eenpansgerechten zijn gemakkelijk te maken, je hebt er weinig omkijken naar én er is weinig afwas. Win-win-win!
Panlasagne met gehakt en mozzarella
- Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Schil en rasp de winterpeen grof. Verhit de helft van de olie in een grote hapjespan en bak de ui en knoflook 2 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de geraspte wortel toe en bak 3 min. op hoog vuur.
- Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en voeg samen met de passata, Italiaanse kruiden, melk en het water toe aan de pan. Roer door en breng aan de kook. Kook de saus 6 min. op middelhoog vuur tot hij iets is ingekookt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Breek ondertussen elk lasagneblad in 6 stukken en voeg in delen toe aan de saus en roer door. Zorg dat alle bladen bedekt zijn met saus. Kook 12-15 min. tot de lasagne gaar is, roer regelmatig.
- Rasp ondertussen de mozzarella en snijd de basilicumblaadjes grof. Roer de helft van het basilicum door de lasagne. Bestrooi met de mozzarella en de rest van het basilicum. Besprenkel met de rest van de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Wat is een eenpansgerecht?
Bij een eenpansgerecht gaar je alle onderdelen van de maaltijd in één pan of op een bakplaat. Soms voeg je een of meerdere ingrediënten pas later toe, omdat de gaartijd daarvan anders is.
Hoe maak je een eenpansgerecht?
Je kunt een eenpansgerecht op verschillende manieren maken. Maak je een gerecht uit de oven? Dan is een ‘traybake’ een goed idee: je verdeelt alle ingrediënten over een bakplaat en schuift deze in de oven. Zo kun je bijvoorbeeld groenten roosteren samen met gnocchi, of aardappeltjes, vis, vlees of iets vegetarisch. Een eenpansgerecht kun je ook in een grote wok of (braad)pan maken, zoals deze eiermie met vegakip. Die kan zowel op het fornuis als in de oven. Heb je een slowcooker of airfryer? Dan kun je alle ingrediënten er samen in doen en ze laten garen. Zoals bij deze chili con carne.
Zijn eenpansgerechten gezond?
Niet alle eenpansgerechten zijn gezond, simpelweg omdat er talloze soorten zijn. Kies zoals bij elke gezonde maaltijd in elk geval voor een basis van veel groente, aangevuld met volkorenproducten, eiwitten en goede vetten.
Eenpansgerecht in de slowcooker
De slowcooker, ookwel crock-pot is een ideaal keukenapparaat voor eenpansgerechten. Je stopt eenvoudig alle ingrediënten in de pot en stelt de temperatuur in. Zo kan je je dagelijkse bezigheden voortzetten terwijl je een heerlijke maaltijd maakt. Denk aan boeuf bourguignon, of spareribs allemaal met minimale inspanning. Doordat het gerecht op een lage temperatuur suddert laten de smaken diep doordringen wat zorgt voor een heerlijk gerecht. Dus als je wilt koken, stoven en sudderen zonder uren in de keuken te staan, is de slowcooker je nieuwe beste vriend. Nieuwsgierig? Lees meer over de slowcooker en bekijk onze slowcooker recepten.
Eenpansgerecht op de camping
Op de camping draait alles om eenvoud, en wat past er beter bij de outdoorervaring dan heerlijke eenpansgerechten? Deze gerechten zijn niet alleen lekker, maar ook praktisch. Met minimale kookapparatuur en weinig afwas kun je snel genieten van een heerlijke maaltijd midden in de natuur. Neem het eenpansgerecht orzo met spinazie of nasi van de skottelbraai. Dus, ga je kamperen? Check dan al onze (eenpans)gerechten voor op de camping.