Shakshuka
Shak-wat? Dit is geen Japanse vechtsport, maar een oosters eenpansgerecht met eieren gestold in groente-tomatensaus. Hartstikke gezond, want je kunt er zo veel groente aan toevoegen als je wilt. En lekker koolhydraatbewust!
Shakshuka met platbrood
- Snipper de ui. Snijd de tenen knoflook fijn en snijd alle tomaten in kleine blokjes van 2 cm. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Snijd de peterselie grof.
- Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 3 min. onder regelmatig omscheppen. Voeg de paprika’s en tomaten toe en bak 5 min. op middelhoog vuur mee. Voeg de gemalen komijn, paprikapoeder en chili vlokken toe en breng op smaak met peper en het zout. Breng aan de kook en laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper. Leg een deksel op de pan en laat het mengsel 5-8 min. koken op hoog vuur, tot het eiwit net is gestold.
- Verwarm de platbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de shakshuka met de peterselie en het brood.Lekker met hummus.
Wat is shakshuka?
Simpel gezegd is shakshuka niets anders dan een licht pittige tomatensaus waarin eieren zijn gegaard. Shakshuka is van oorsprong een gerecht uit het Midden-Oosten. Wij brengen ’m graag nog verder op smaak met specerijen en kruiden, of vullen het eiergerecht met vis, vlees of kaas aan tot een hoofdgerecht.
Hoe eet je shakshuka?
Shakshuka kun je altijd eten. Maar dan ook écht altijd: het wordt als ontbijt, brunch, lunch én diner gegeten. Shakshuka wordt vaak in een kleine eenpersoonspan of in een grote pan voor alle tafelgenoten geserveerd. Zorg ervoor dat je naast bestek ook flink wat brood bij de shakshuka serveert; het is heerlijk om dat te dippen in de nog zachte eidooiers en tomatensaus.
Shakshuka: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Shakshuka kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast
bewaren. Eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, dus die invriezen is niet aan te raden. De tomaten-groentesaus kun je wel van tevoren maken en is in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Warm de saus weer op door deze al roerend op laag vuur aan de kook te brengen in een koekenpan. Breek de eieren erboven en laat ze stollen in de saus.
Direct aan de slag
Meer eenpansgerechten
Ook uit het Midden-Oosten