Spruitjes recepten
Gewokt, gestampt, gegratineerd of roergebakken: met spruitjes kun je alle kanten op. Ook iets maken met deze oer-Hollandse wintergroente? Hieronder hebben we de lekkerste spruitjesrecepten op een rij gezet.
Gebakken gnocchi met spekjes en spruitjes
- Kook de spruiten 3 min. Giet af en laat goed uitlekken. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olie in een wok en roerbak de spruiten, knoflook, champignons en rozemarijn 8 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op hoog vuur 2 min. Voeg de gnocchi toe en bak 10 min. Schep regelmatig om. Voeg de spekreepjes en gnocchi toe aan de groenten in de wok en schep om.
Hoe lang spruitjes koken?
Laat de spruiten ongeveer 6 tot 9 minuten koken. Breng eerst een ruime pan met water aan de kook. Maak ondertussen de spruiten schoon door het harde uiteinde eraf te snijden en de buitenste blaadjes eraf te pellen. Doe vervolgens in een vergiet en spoel af onder koud water. Check of de groente klaar is door er met een vork in te prikken. Gaat dit met lichte weerstand? Dan zijn ze klaar. Gekookte spruitjes kun je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaren.
Waar zijn spruitjes goed voor?
Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes. Een portie gekookte spruitjes (200 gram per persoon) bevat namelijk 2 keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Hiermee ondersteun je het energieniveau. Daarnaast zijn spruiten ook een bron van vitamine B6, vezels en kalium, plus rijk aan vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Kortom: een echte groente waarmee jij je weerstand in de winter een boost geeft. Kom dus maar door met die spruitjes!