Spaghetti
Spaghetti je favoriete pastasoort? Snappen we! In de jaren ’80 was spaghetti naast macaroni de eerste pastasoort die in Nederland werd verkocht, en sindsdien zijn de slierten niet weg te denken uit onze keuken. Ontdek hier de lekkerste recepten.
Spaghetti maken
- Breng een grote (pasta)pan met ruim water aan de kook. Gebruik minimaal 1 liter water per 100 g pasta. Als pasta in ruim water wordt gekookt, helpt dat te voorkomen dat hij gaat plakken. Olie toevoegen is niet nodig.
- Voeg, als het water kookt, royaal zout toe (minimaal 1 el). Als u pasta kookt in vrij zout water, heeft u na het koken nog maar weinig tot geen zout nodig om het gerecht op smaak te brengen. Doe de spaghetti in het kokende water.
- Roer de spaghetti een keer door als deze helemaal onder water staat. Zo voorkomt u dat de spaghetti in bosjes aan elkaar blijft plakken. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking 'al dente' (Italiaans voor 'beetgaar'). U kunt gedurende de kooktijd af en toe proeven om te controleren hoe gaar de pasta is.
- Giet de spaghetti af. Het is handig om wat van het kookvocht op te vangen. Dit kunt u later eventueel weer toevoegen als het gerecht dat u met de spaghetti maakt nog wat vocht kan gebruiken. Kijk elders op allerhande voor het recept van spaghetti carbonara.
Spaghetti, wat is dat eigenlijk?
Spaghetti is een pastasoort en ziet eruit als lange, dunne, ronde slierten. Er zijn twee basis-spaghettisoorten, een witte en een volkoren. Witte spaghetti is gemaakt van durumtarwegriesmeel, water en eieren. De volkoren variant is vrijwel hetzelfde, alleen dan gemaakt met volkoren durumtarwegriesmeel. Inmiddels kennen deze basis-spaghettisoorten vele varianten; bijvoorbeeld met basilicum, pesto en zelfs met inktvisinkt erin verwerkt!
Is spaghetti gezond?
Witte spaghetti valt niet in de schijf van vijf, omdat deze pasta te weinig vezels bevat. Met volkoren spaghetti kun je een gezondere maaltijd samenstellen.Maak er een saus bij, op basis van verse ingrediënten, met veel groenten en mager vlees zoals mager rundergehakt of voeg garnalen toe. Laat de kaas achterwegen of kies, als je echt niet zonder kunt, voor wat geraspte 20+ of maximaal 35+ kaas.
Kun je spaghetti bewaren of invriezen?
Gedroogde spaghetti kun je langer dan 1 jaar bewaren, mits je dat doet op een koele, donkere en droge plek. Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.