Spoom
Tijdens een uitgebreid meergangendiner wordt weleens een spoom geserveerd, maar waarom eigenlijk? En hoe maak je een spoom? Wij leggen het je uit!
Spoom maken: zo doe je dat
- Breng in een steelpan 200 ml water met 100 g suiker aan de kook. Kook 2 min. door en laat in 40 min. helemaal afkoelen. Pers de citroenen uit. Meng de afgekoelde suikersiroop met 225 ml citroensap. Draai het mengsel in de ijsmachine in 25 min. tot sorbetijs.
- Maak ondertussen zachte Italiaanse meringue (eiwitschuim). Breng in een steelpan 130 g suiker met de rest van het water aan de kook. Zet de suikerthermometer in de pan en laat zachtjes koken op middelhoog vuur. Zet het vuur lager als de siroop te hard kookt. Splits ondertussen de eieren, de dooiers worden niet gebruikt. Doe de eiwitten met een snufje zout in de kom van een staande mixer of handmixer (dit kan eventueel ook in de keukenmachine). Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop een temperatuur van 113 °C heeft, dit is na ongeveer 5 min. Voeg terwijl je blijft kloppen geleidelijk de rest van de suiker toe aan het eiwit.
- Haal de suikersiroop van het vuur als hij 118°C is. Giet hem al kloppend in een klein straaltje bij het eiwit. Klop op maximaal vermogen 4 min. tot de meringue lauw is. Schep de meringue en de champagne door het citroensorbetijs. Schenk het mengsel in de flûtes.
Wat is een spoom?
Een klassieke spoom is een verfrissend drankje van sorbetijs en mousserende wijn (prosecco of champagne bijvoorbeeld), soms aangelengd met sterke drank. Het wordt als tussengang geserveerd om de smaak te neutraliseren, vaak bij een menu met veel (drie of meer) gangen. Een voorbeeld van een spoom is de populaire sgroppino, gemaakt van prosecco, wodka en citroensorbet.
Hoe maak je een alcoholvrije spoom?
Houd jij je spoom liever alcoholvrij? Vervang dan de mousserende wijn door bruiswater, alcoholvrije bubbels of frisdrank. Omdat sorbetijs al vrij zoet is, kun je beter geen zoete frisdranken gebruiken. Denk eerder aan ginger ale of bitter lemon. Andere alcoholische toevoegingen aan spoom, zoals limoncello, vervang je door citroen- of andere fruitlimonade.
Bij welke tussengerechten serveer je spoom?
Een spoom is bedoeld om de smaak van gerechten te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je weer zin krijgt in de volgende gang. Vaak wordt hij dan ook geserveerd na een pittig, zwaar of romig voorgerecht. De zoetere spooms worden vaak voorafgaand aan het dessert geserveerd, of soms zelfs ter vervanging van het dessert.
Direct aan de slag
Maak je diner af