Spoom
bewaar
bewaar

Spoom

De klassieke spoom is van oorsprong een tussengerecht om je smaak te neutraliseren, zodat je helemaal klaar bent voor de volgende gang.

30 min. bereiden / 40 min. wachten

5 ingrediënten

Aan de slag

Breng in een steelpan 200 ml water met 100 g suiker aan de kook. Kook 2 min. door en laat in 40 min. helemaal afkoelen. Pers de citroenen uit. Meng de afgekoelde suikersiroop met 225 ml citroensap. Draai het mengsel in de ijsmachine in 25 min. tot sorbetijs.

Maak ondertussen zachte Italiaanse meringue (eiwitschuim). Breng in een steelpan 130 g suiker met de rest van het water aan de kook. Zet de suikerthermometer in de pan en laat zachtjes koken op middelhoog vuur. Zet het vuur lager als de siroop te hard kookt. Splits ondertussen de eieren, de dooiers worden niet gebruikt. Doe de eiwitten met een snufje zout in de kom van een staande mixer of handmixer (dit kan eventueel ook in de keukenmachine). Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop een temperatuur van 113 °C heeft, dit is na ongeveer 5 min. Voeg terwijl je blijft kloppen geleidelijk de rest van de suiker toe aan het eiwit.

Haal de suikersiroop van het vuur als hij 118°C is. Giet hem al kloppend in een klein straaltje bij het eiwit. Klop op maximaal vermogen 4 min. tot de meringue lauw is. Schep de meringue en de champagne door het citroensorbetijs. Schenk het mengsel in de flûtes.

bereidingstipHeb je geen ijsmachine? Je kunt ook kant-en-klaar citroensorbetijs gebruiken.
variatietipIn plaats van champagne kun je ook prosecco gebruiken.
achtergrondinfoDe portiegrootte van dit gerecht is bedoeld voor een uitgebreid diner van 5- of 7-gangen.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Spoom

De klassieke spoom is van oorsprong een tussengerecht om je smaak te neutraliseren, zodat je helemaal klaar bent voor de volgende gang.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig