Kort aan de kook

Als je graag kookt, heb je de term ‘blancheren’ vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat is blancheren eigenlijk, en wat is het verschil met koken? En hoeveel minuten moeten de spruitjes, wortels en broccoliroosjes dan geblancheerd worden? Wij helpen je voortaan de meest knapperige en felgroene boontjes op tafel te kunnen zetten.

Wat is blancheren?

Blancheren is een kooktechniek waarbij groenten kort worden ondergedompeld in kokend water. Het verschil tussen blancheren en koken is dat je de groente niet helemaal gaarkookt, maar slechts een paar minuten in kokend water houdt waarna ze in koud water worden gedoopt zodat ze niet doorkoken. Niet alleen groenten worden geblancheerd. Ook voor fruit, pasta en zelfs garnalen wordt deze kooktechniek gebruikt. Lasagnebladeren en pasta blancheren gebeurt voornamelijk wanneer deze vers is bereid, en ze ingevroren moeten worden.

Geblancheerde sperziebonen

Waarom blancheren?

We hebben een paar redenen op een rijtje gezet waarom je blancheren meteen wil proberen.

  1. Om kleur en textuur te behouden. Je groente blijft lekker knapperig en beetgaar, en die boontjes, broccoli of groene kool blijft prachtig groen als je hem op je bord legt.

  1. Om voedingsstoffen te behouden. Door groente te koken, kunnen er vitaminen en mineralen verloren gaan. Zonde, toch? Hoe korter je je groente kookt, hoe meer voedingsstoffen worden behouden.

  1. Om de smaak te verbeteren. Vooral koolsoorten hebben een bittere smaak van zichzelf. Wanneer je bijvoorbeeld koolraap blancheert, neemt de bittere smaak af en wordt het een stuk lekkerder. Nog een voordeel van het blancheren van koolsoorten: je krijgt een minder opgeblazen gevoel. Dat noemen wij nou een meevallertje.

  1. En als laatste: blancheren om eten in te vriezen. In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd. Invriezen maar!

Hoe moet je blancheren?

  1. Breng een pan met water aan de kook

  1. Zorg ervoor dat de groenten (of eventueel het fruit) gesneden zijn en zet een bak met ijskoud water klaar.

  1. De groenten kunnen nu in het kokende water worden gelegd. Zorg ervoor dat alle groenten in het water zijn ondergedompeld en doe de deksel niet op de pan. Het water moet aan de kook blijven.

  1. Wanneer de kookminuten zijn verstreken, schep je de groenten eruit en doe je ze direct in de bak met ijskoud water zodat ze niet doorgaren. Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.

Hoe lang moet je groenten blancheren?

Het is afhankelijk van de soort groente hoelang je moet blancheren. Hieronder geven we een inschatting van het aantal minuten per groentesoort:

  • Bloemkool: 3 minuten

  • Sperziebonen: 4 minuten

  • Spitskool: 3 minuten

  • Broccoli: 3 minuten

  • Witlof: 2 minuten

  • Koolbladeren: 30 seconden

  • Spruitjes: 3 minuten

  • Prei: 2 minuten

  • Rodekool: 2 minuten

  • Spinazie: enkele seconden

  • Wortel: 4 minuten

Broccoli wordt uit de pan gehaald na blancheren

Meer lezen?

Gezonde groentesoorten

Niet iedere groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Bekijk alle gezonde groentesoorten
Bladeren van kool

Eten invriezen: vijf handige tips

Het invriezen van je eten is een koud kunstje met deze vijf handige tips. Hoe je het beste je eten in kan vriezen en waar je rekening mee moet houden, dat lees je namelijk hier.

Bekijk de 5 tips
Ingevroren groente

10x de meest vezelrijke groenten

Vezelrijke voeding is belangrijk voor het gezond houden van je darmen. Met dit lijstje van de top 10 meest vezelrijke groenten helpen we je aan je dagelijkse hoeveelheid vezels.

Lees meer over vezelrijke groenten
sperziebonen_spruitjes